Istražujemo: Ima li efekta od video nadzora u školama?

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 20:04, 16.02.2017

Objektiv kamere već deset godina  prati hodnike banjalučke srednje Tehničke škole. 20 postavljenih video nadzora svakodnevno snimaju aktivnosti 1. 700 učenika.

Školarac,  Đorđo Grujuć, kaže da mu to nimalo ne smeta, i priznaje da je svađa i gurkanja po hodnicima manje, jer su đaci svjesni da ih uvijek neko nadzire. Efekat svega toga je više nego pozitivan, tvrdi i školski psiholog.

“Mislimo da smo postavljenjem ovog video nadzora taj nivo bezbjednosti učenika podigli na viši nivo. Sama preventivna uloga i sama činjenica da učenici znaju za video nadzor  nam mnogo pomaže. Na kraju krajeva i kada se nešto desi, vrlo brzo otkrijemo i snalazimo se”, rekla je  Tatjana Radulović, školski psiholog u tehničkoj školi.

Video nadzor u osnovnoj školi “Sveti Sava” u banjalučkom naselju Lauš, postavljen je tek prije nekoliko mjeseci. Sa sedam vanjskih i jednom unutrašnjom kamerom, nadaju se da će iskorijeniti vandalizam, koji je česta pojava u dvorištu te škole. Pomoćnik direktora kaže da efekta već ima, a nada se da će uskoro prestati i ispisvanje grafiita na školskoj fasadi.

“Očekujemo da će biti manje uništavanja imovine, invntara škole,  šaranja po zidovima, pisanja grafita po fasadama škole. U svakom slučaju očekujemo da će veća bezbjednost biti u školi i očuvanost”, rekla je Jelena Vuletić, pomoćnik direktora u OŠ “Sveti Sava”.

U Banjaluci samo deset osnovnih i nekoliko srednjih škola ima video nadzor. Tamo gdje ga nema, dežurni nastavnici i  profesori trude da se da održe red i mir, ali priznaju da ni njima treće oko ne bi bilo na odmet.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone