Ispred vojne baze u Butmiru sa pištaljkama i transparentima tražili svoja prava

21:43, 23.02.2018.
Thumbnail

Sa pištaljkama i transparentima bivši radnici NATO-a i EUFOR-a stigli su ispred glavne vojne baze u Butmiru da traže svoja prava.

Prvo su zaustavili automobil EUFOR-a, ali brzom intervencijom Federalne policije, službeno auto je pušteno. Osmogodišnja borba za neuplaćeni staž spojila je danas Sarajevo i Banjaluku. Svi sa istom mukom.

“Ne mogu da ostvarim penziju, sve čekam da mi ovo uplate, niko ne obraća pažnju", rekla je Ziza Gibanica iz Sarajeva.

“Nemate nikakva prava, meni 11 godina fali, a brzo dođe starost, tako da se nadam da ćemo bilo šta uspjeti izdejstvovati“, rekla je Dragana Damjanić iz Banjaluke.

Ono što su danas izdejstvovali,  nakon tri sata razgovora, pregovora i zvižduka i nije puno. Ali im je ulilo nadu.

“Ne mogu sada da vam garantujem za jednog od komadanata, jer nije ovdje, moram prvo sa njim da koordiniram, on se vraća u utorak”, kazao je Rejnold Riter, savjetnik glavnog pukovnika EUFOR-a

"Ima li ikakve mogućnosti da vi kontaktirate nekoga iz Kancelarije za odštetu i zahtjeve NATO-a da oni sad budu prisutni ovom sastanku? “pitao je advokat Hajrudin Kapetanović.

Popustili su u Butmiru, delegacija za pregovore ušla je u bazu. Zadržali su se sat vremena i predali svoje zahtjeve.

“ Prvi su datumi kad počinju prvostepene komisije, drugi zahtjev je da komisije budu nepristrasne, da ne budu kompromitirajuće kako je to do sad EUFOR radio i treće je informacija za ljude i Glavni štab, šta je sa ponudama koje smo dobili za dobrinose, odnosno za ljude koji su radili u Glavnom štabu“, izjavio je advokat Avdo Selihbegović.

Okupljeni bivši radnici dobili su obećanje da će ih naredne sedmice primiti starješine. Usput su saznali da u bazi čekaju zeleno svjetlo iz Federacije i RS za formiranje Arbitražnog suda koji bi trebalo da se bavi odštetom.

Bivši radnici kažu da će se I dalje okupljati, sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani od strane poslodavaca, EUFOR-a i NATO-a.