Institut za nestale dobio novi kolegijum direktora

19:41, 19.09.2017.
Thumbnail

Institut za nestala lica BiH dobio je novi Kolegijum direktora. Ili možda je bolje reći novi - stari, jer su Amor Mašović i Marko Jurišić ostali u svojim foteljama, a Milutina Mišića, zamijenio je Nikola Perišić, bivši SDS-ov poslanik i sadašnji odbornik u fočanskom parlamentu.

Razriješeni Milutin Mišić tvrdi da je srpska rotacija očekivana, jer je blokirao novac koji je nezakonito trošen. Zbog svojih postupaka stekao je neprijatelja koji je, kako kaže, ispunio dato obećanje.

“Naravno da ima političke pozadine što je cilj koji je prije godinu i po dana promovisao moj bivši kolega Amor Mašović, zbog odnosa snaga koji postoji u Savjetu ministara, on je meni obećao da će se završiti ovako kako se završilo", rekao je bivši direktor Kolegijuma direktora u Institutu za nestala lica BiH Milutin Mišić.

U Institutu danas muk. Novi stari-članovi izbjegavali su kamere.

Amor Mašović danas nije bio u Institutu, a po običaju na naše pozive ne dogovara. Marko Jurišić bio je na radnom mjestu, ali nije bio raspoložen za davanje izjave. Nikola Perišić koji će zamijeniti Milutina Miđića, tek u ponedjeljak sješće u fotelju. “

Dok Mišić najavljuje pravnu borbu, ne samo zbog gubitka pozicije, već i zbog nezakonitog rada Privremenog upravnog odbora Instituta, iz tog Obora tvrde da politika nema veze sa rotacijom. Kažu da su isključivo bodovi bili presudni za dobijanje ili zadržavanje pozicije.

"U skladu sa zakonom i pravnim propisima oni mogu izjaviti žalbu i pokrenuti postupak kod nadležnog suda i tražiti zaštitu svojih prava ukoliko smatraju da je došlo do povrede bilo kakvih procedura", rekao je predsjednik Privremenog upravnog odbora Instituta za traženje nestalih BiH Šimun Novaković.

Iz Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije hvale rad razrješenog Milutina Mišića. Već im je, kažu, jasno po čijem scenariju će raditi novi trio.

“Da će ga vodati Amor Mašović I Marko Jurišić po kaficama, po ručkovima I da će ovaj sve potpisivati što se od njega zatraži, to će biti njegov glavni zadatak, a da će on smjeti uraditi što je radio Milutin Mišić, nema šanse", rekao je predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić.

Porodice nestalih i republička boračka udruženja iz Srpske poručuju da će ponovo pokrenuti priču o reformi BH Instituta. Uvjereni su da plate od tri i po hiljade maraka nisu opravdane, kao ni ostale privilegije poput plaćanja odvojenog života i službenih automobila. Do tada su, kažu, grobnice sa srpskim žrtvama i dalje netaknute.