Indipendent: Vruće oko Ukrajine, Bliskog Istoka i Azije

11:43, 20.03.2017.
Thumbnail

U ovom vijeku postoji opasnost od tri ključna sukoba koji mogu da dovedu do svjetskog rata - ukrajinski problem, bliskoistočni sukob sa učešćem terorista i tenzije između SAD i Kine, navodi britanski "Indipendent".

Časopis "Tajm" pisao je mnogo o početku drugog "Hladnog rata" 2014. godine, nakon ruskog odgovora na krizu u Ukrajini i referenduma na Krimu. Taj list se, prije toga, pravio da ne primjećuje kršenja međunarodnog prava koja su činile SAD, poput agresije na Irak.

Evropski "Tink-tank lideršip netvork" objavio je izvještaj o tome mogu li ruske vježbe sa 80.000 pripadnika oružanih snaga i NATO vojne igre sa 15.000 vojnika dovesti do rata.

Obje vježbe su pokazale da svaka strana trenira tako da pazi koje su sposobnosti one suprotne, te da, najvjerovatnije, ima na umu ratne planove.

Iako portparoli vojski insistiraju da se ove operacije vrše protiv "hipotetičkih protivnika", priroda i veličina ukazuju na suprotno. Rusija se priprema za sukob sa NATO-om, dok se NATO priprema za moguću konfrontaciju sa Rusijom.

SAD su razmjestile u Poljskoj najviše vojnika od završetka "Hladnog rata". Najavile su i slanje trupa u druge istočnoevropske države - Estoniju, Bugarsku i Rumuniju.

Rusija je, s druge strane, postavila projektile koji mogu nositi nuklearne bojeve glave "Iskander-M" u Kalinjingrad.

Druga zapaljiva destinacija je Bliski istok. Penzionisani američki general Vesli Klark otkrio je da je nakon 2001. godine Pentagon napravio planove za napad na sedam država.

Došlo je do zapadnih intervencija u Iraku, Siriji, Libiji, Avganistanu, Pakistanu, Somaliji i Jemenu. Službeni razlog bio je terorizam, ali namjera je bila da se postigne ekonomska i vojna dominacija u tom regionu, navodi "Indipendent".

Brojni kritičari navode da je rat u Iraku, u stvari, počeo zbog otvaranja državnih sredstava globalnom kapitalu. Samo rekonstrukcija Iraka donijela je 100 milijardi dolara američkoj ekonomiji. U međuvremenu je Irak iz sekularne diktature pretvoren u utočište džihadista.

Teroristički napadi u Evropi demonstrirali su poteškoće u sprečavanju prelivanja posljedica ovakvih politika. Još u devedesetim godinama prošlog vijeka Semjuel Hantington dao je neka predviđanja o sukobu civilizacija, koja sad izgledaju potpuno stvarno.

Treće potencijalno žarište je Azija. Za vrijeme Obamine administracije Pentagon se sve više okretao tom kontinentu - cilj je bio da 60 odsto svih mornaričkih baza bude na tom području.

SAD su ojačale saveze sa Japanom i drugim dalekoistočnim partnerima kako bi "ograničile" Kinu. SAD su podsticale "Transpacifičko partnerstvo" - veliki trgovački dogovor koji je namjerno isključivao Kinu.

Posljednjih godina rastu tenzije između Kine i Japana. A došlo je i do porasta vojna napetosti između Kine i SAD, koje trenutnu postavljaju projektile u Južnoj Koreji, nakon čega je Kina upozorila na novu atomsku trku u tom području.

Novi američki predsjednik Donald Tramp već je najavio trgovinski rat sa Kinom.

NJegov sadašnji glavni strateg Stivi Benon izjavio je još prošle godine da SAD idu u rat u Južnom kineskom moru "za pet do deset godina", te da "nema sumnje u vezi sa tim".

Kina bi ekonomski mogla da nadmaši SAD, ali su SAD još uvijek vojno bez premca. Ova opasna nesrazmjera znači da će SAD koristiti vojnu silu kako bi sebi garantovale ekonomsku prevlast, ocjenjuje "Indipendent".

(Srna)