Indija: Pokrenuta velika poreska reforma

11:52, 01.07.2017.
Thumbnail

Indija je pokrenula danas najveću fiskalnu reformu u istoriji ove zemlje, a Vlada obećava da će nove mjere ojačati ekonomiju i smanjiti korupciju, dok poslovni krugovi sumnjaju u njihovu efikasnost.

Novi porez na robu i usluge /GST/ zamijeniće desetine odvojenih poreza u 29 indijskih država. Cilj je da se zemlja od 1,2 milijarde stanovnika i njena ekonomija vrijedna dva biliona dolara pretvore u jedinstveno tržište.

Premijer Narendra Modi rekao je na specijalnoj sjednici parlamenta u ponoć po lokalnom vremenu da je GST "dobar i jednostavan porez", prenio je AFP.

"Sa GST-om, ostvaruje se san o jednoj i velikoj Indiji. GST je jednostavan, transparentan sistem koji onemogućava generacijske tokove crnog novca i iskorjenjuje korupciju", rekao je Modi.

Premijer je prošle godine naredio povlačenje iz opticaja više od 85 odsto papirnog novca u okviru akcije protiv korupcije.

Novom reformom uvedene su četiri različite poreske stope u vrijednosti od pet do 28 odsto. Dokument o GST-u ima više od 200 stranica, a posljednje izmjene pravljene su kasno sinoć.

Novi poreski zakon omogućava lokalnim vlastima da uvode određene poreze. Prvi rezultat vidio se već danas, kada je južna država Tamil Nadu uvela porez od 30 odsto na cijene bioskopskih ulaznica, pored standardnog GST poreza od 28 odsto.

(Srna)