Incko pred Savjetom bezbjednosti: Podrška Amerike i osuda Rusije!

19:31, 18.05.2017.
Thumbnail

Predstavnici sva tri naroda koče napredak BiH. "Proslava Dana Republike Srpske, kriza zbog revizije tužbe protiv Srbije i zahtjev za izmjenama Izbornog zakona samo su neki od negativnih primjera", smatra Valentin Incko.

"Imajući u vidu da je do opštih izbora ostalo još 18 mjeseci, snažno podržavam trenutne vlasti da iskoriste taj period i pokažu nam da su u stanju da prevaziđu sporna pitanja i provedu potrebne reforme u entitetima i državi", poručio je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

Ni Britancima se nije svidjelo postrojavanje srpskih vojnika Oružanih snaga za Dan Republike, ali ni Hrvatsko insistiranje na novim izbornim jedinicama. Međutim, ni Bošnjaci ovaj put nisu pošteđeni.

"Vidjeli smo kako bošnjački član Predsjedništva ugrožava povjerenje u vladajućoj koaliciji, tako što je jednostrano i bezuspješno pokrenuo reviziju tužbe BiH protiv Srbije za genocid. Takvom politikantstvu nije mjesto u 2017. godini", kaže Stiven Hajki, savjetnik u Misiji Velike Britanije pri UN.

Zato Sjedinjene Države smatraju da još nije vrijeme za gašenje OHR-a. A ne odustaju ni od kaznenih mjera.

"Sankcije SAD-a protiv predsjednika Republike Srpske su upozorenje onima koji ugrožavaju bezbjednost i stabilnost Bosne i Hercegovine", izjavila je Mišel Sison, zamjenik američkog ambasadora pri UN.

Ruski predstavnik je optužio Incka za jednostran izvještaj kojim okrivljuje samo bh. Srbe, a odnedavno i Hravate. Kaže da visoki predstavnik nema mandat da se zalaže za integracije BiH u NATO.

"Ne postoji nijedan razlog za uvođenje sankcija protiv RS i to je odluka koja mora biti ukinuta. Pozivam Savjet bezbjednosti da uzme u razmatranje izvještaj Vlade Republike Srpske u kojem su argumentovano pobijene sve tvrdnje o tome da je RS uzrok problema i nestabilnosti u BiH", rekao je Vladimir Safronkov, zamjenik ruskog ambasadora pri UN.

Incko je pohvalio napore Evropske unije, u vezi sa Upitnikom Evropske komisije, i izrazio nadu da će BiH što prije odgovoriti na pitanja. Zaniljmivo, posebno je pohvalio srpskog premijera i izabranog predsjednika Aleskandra Vučića na velikom doprinosu u poboljšanju odnosa između BiH i Srbije i smirivanju tenzija u regionu.