Incko: BiH se i dalje suočava sa izazovima

18:37, 18.05.2017.
Thumbnail

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN pozdravio je pozitivan razvoj situacije u BiH zabilježen u proteklih pola godine, ističući da se BiH i dalje suočava sa izazovima u vezi sa obezbjeđenjem održive stabilnosti i napretka.

Podnoseći Savjetu bezbjednosti redovni izvještaj o odvijanju procesa primjene mira u BiH Incko je ukratko naveo ozbiljne izazove s kojima se BiH suočavala tokom proteklih šest mjeseci, među kojima i kontroverze u pogledu zahtjeva za potencijalnim sprovođenjem revizije upućenog Međunarodnom sudu pravde i koracima koji su preduzeti, kako je istakao, s ciljem implementacije neustavnog referenduma u Republici Srpskoj.

On je naglasio činjenicu da je do predstojećih opštih izbora ostalo još 18 mjeseci i pozvao vlasti u BiH da maksimalno iskoriste predstojeći period i pokažu da su spremni da ostave po strani pitanja koja vode ka podjelama i provedu konkretne reforme koje će poboljšati ekonomsku situaciju u entitetima i u cijeloj BiH, saopšteno je iz OHR-a.

"Prve na ovoj listi trebalo bi da budu ekonomske reforme čije sprovođenje zahtijevaju međunarodni kreditori BiH, kao i pitanja u vezi sa EU, kako bi se otvorila mogućnost da u budućnosti BiH stekne rani status kandidata za članstvo u EU", rekao je visoki predstavnik i dodao da će za sprovođenje ovih zadataka biti potrebna stalna pažnja i opredijeljenost međunarodne zajednice.

Kao pozitivna kretanja u prethodnih šest mjeseci, Incko je naveo da je vlastima BiH u decembru upućen Upitnik EU, te da je okončano prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvojena takozvana revizija odbrane koja se odnosi na vojne snage.

Visoki predstavnik je podsjetio da se 22. maja obilježava 25 godina od prijema BiH u članstvo UN, nakon preporuke Savjeta bezbjednosti pod predsjedavanjem tadašnjeg austrijskog stalnog predstavnika Petera Hohenfelnera.

"Možemo, a po mom mišljenju i moramo, nastaviti da pružamo institucionalnu podršku i viziju utemeljenu na integraciji i funkcionalnosti", zaključio je Incko.

(Srna)