Inaugurisan Makron, najmlađi francuski predsjednik FOTO / VIDEO

12:46, 14.05.2017.
Thumbnail

Emanuel Makron inaugurisan je danas u Jelisejskoj palati za predsjednika Francuske, čime je i zvanično postao najmlađi francuski predsjednik ikada, preuzevši dužnost od dosadašnjeg socijalističkog predsjednika Fransoa Olanda, a tom prilikom je poručio da je “Francuska izabrala nadu”.

On je, u prvom govoru koji je održao kao predsjednik Francuske, istakao da će EU pod njegovim mandatom biti “reformisana i obnovljena”, prenosi AFP.

makron inauguracija 1

Makron je prethodno razgovarao nasamo sa dosadašnjim predsjednikom, a razgovor je trajao više od sat vremena – što je neuobičajeno za francuski protokol prilikom primopredaje predsjedničke dužnosti, koji predviđa da razgovor bivšeg i novog predsejdnika traje od 20 do 30 minuta.

Od dosadašnjeg predsjednika Makron je, kako su naveli francuski mediji, trebalo da dobije nuklearne kodove i da bude upućen u državne tajne.

Makron, 39-godišnji centrista, u drugom krugu predsjedničkih izbora, 7. maja, odnio je ubjedljivu pobjedu nad liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.makron inauguracija 2

Ceremonija inauguracije održava se u zlatnom okruženju svečane sale, u prisustvu predsjednika Nacionalne skupštine i Senata, kao i premijera, a predsjednik Ustavnog savjeta Loran Fabijus je proglasio zvanične rezultate predsjedničkih izbora i Makron je time zvanično stupio na funkciju predsjednika.

Makronu je načelnik Generalštaba francuske vojske Benoa Piža uručio veliki Nacionalni orden Legije časti, poručivši mu da je ponosan što mu je na usluzi.makron oland

Očekuje se da će se novi predsjednik Francuske obratiti okupljenima na prijemu u Palati, u prisustvu oko 300 visokih zvanica.

Makron će potom, kako je predviđeno, primiti vojne počasti na terasi Jelisejskog parka, uz topovsku paljbu koja će ođeknuti 21 put, nakon čega bi trebalo da poseti Spomenik Neznanom junaku i parisku skupštinu.

Povodom primopredaje predsjedničke dužnosti, u okolini Jelisejske palate i obližnjih Jelisejskih polja raspoređeno je 1.500 policajaca, a okolne ulice su blokirane.

(Tanjug)