I Bugarska ima svog Trampa

11:13, 18.03.2017.
Thumbnail

Uoči parlamentarnih izbora u Bugarskoj sljedeće nedelje, pažnju javnosti sve više privlači biznismen Veselin Mareški koji za sebe kaže da je "bugarski Tramp".

Vlasnik lanca farmaceutskih kompanija i benzinskih stanica Mareški (49) šokirao je političke analitičare na predsjedničkim izborima u novembru prošle godine kada je zauzeo četvrto mjesto sa 11 odsto osvojenih glasova birača.

"Vidjeli ste šta se desilo u Americi - na izborima je pobijedio bogat čovjek, biznismen. Pa zašto to ne bi moglo da se desi u Bugarskoj?", rekao je Mareški u jednom intervjuu, prenosi Rojters.

"Ja sam kandidat protiv establišmenta, baš kao Donald Tramp. Mi smo tehnokrate, mi smo poslovni ljudi", tvrdi ovaj nekadašni vlasnik fudbalskog kluba "Lokomotiva Plovdiv".

Njegova populistička i nacionalistička retorika dobro prolazi kod bugarskih birača sve nezadovoljnijh zbog nesposobnosti postkomunističkih vlada da se izbore sa korupcijom, siromaštvom i kriminalom.

Tokom kampanje on nije ponudio mnogo konkretnih političkih rješenja, ali govori da niske cijene u njegovih 350 apoteka i 15 benzinskih stanica pokazuju šta može da uradi.

Ipak, ankete pokazuju da Mareški neće doživjeti Trampov uspjeh na izborima, mada se očekuje da će njegova partija Volja osvojiti više od pet odsto glasova što bi bilo dovoljno da dobije važnu ulogu u formiranju buduće bugarske vlade.

(Tanjug)