Hrvatska privreda jača za trećinu od srpske

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 15:55, 05.07.2017

Hrvatska ima konkurentniju i za trećinu veću ekonomiju od Srbije, ocjenjuje rejting agencija “Mudis”.

Ova agencija procjenjuje da će privreda Srbije u predstojećim godinama biti podstaknuta strukturnim reformama i snažnim okretanjem izvozu.

“Mudis” je državnim obveznicama Hrvatske dodijelio ocjenu “Ba2”, uz stabilnu prognozu, dok je ocjena državnih obveznica Srbije niža za jedan nivo i iznosi “Ba3”, takođe, uz stabilnu prognozu.

Time agencija ulagačima signalizira da kupovina obveznica dvije zemlje ima karakter špekulacija i da ne ulazi u kategoriju investicija, napominju stručnjaci.

U komparativnoj analizi “Vlade Hrvatske i Srbije – razvijenija ekonomija i institucije u Hrvatskoj opravdavaju snažniji kreditni profil” agencija ukazuje na velike dugove obje zemlje.

Tako je u Hrvatskoj udio duga u bruto domaćem proizvodu u 2016. godini iznosio 84,2 odsto, a u Srbiji 74 odsto, u poređenju sa prosječnih 47,6 odsto za slične zemlje sa rejtingom “Ba”.

“Mudis” primjećuje i da su stope nezaposlenosti u obje zemlje smanjene, pri čemu su u Srbiji reforme zakonodavstva, sprovedene 2014. godine, dovele do većeg udjela aktivnog stanovništva i snažnijeg rasta zaposlenosti zahvaljujući privatnom sektoru.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone