Hrvatska povlači sporni pravilnik u petak?

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 8:41, 10.08.2017

Sporni Pravilnik hrvatskog Ministarstva poljoprivrede o povećanju taksi za fitosanitarnu kontolu voća i povrća uvezenog iz “trećih zemalja”, biće povučen u petak, javila je televizija RTL, pozivajući se na nezvanične izvore.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih. Sporni pravilnik izazvao je pravi trgovinski rat između Hrvatske i zemalja u regionu koje nisu članice Evropske unije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naložio je u utorak ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da do kraja nedjelje pronađe rješenje problema sa susjednim zemljama u vezi sa povećanim taksama za uvoz voća i povrća. Plenković smatra da su naknade koje je odredilo resorno ministarstvo previsoke, i da ih treba smanjiti. Na taj problem reagovalo i Hrvatsko udruženje poljoprivrednika, koje smatra da je pravilnik dobar, ali da je njegova primjena “loše komunicirana” sa susjedima.

Oni se istovremeno zalažu za strožu kontrolu proizvoda iz država EU.

“Vi imate danas uvoz voća i povrća iz Poljske, koje je 10 puta nekvalitetnije od našeg i koje neki povrtari nazivaju đubretom. Imate meso iz Rumunije i Mađarske, koje je nekvalitetno i koje se takođe uvozi u Hrvatsku. Imamo uvoz jaja i primjer Holandije, gdje su jaja po pravilu otrovana”, izjavio je Tihomir Jaić iz tog udruženja, prenio je HRT.

(Tanjug)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone