Hrvatska popustila, vraćaju se stare takse

13:17, 10.08.2017.
Thumbnail

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima sa 270 na 12,6 evra, javlja HRT.

Do promjene pravilnika došlo je nakon žestokih reakcija susjednih zemalja pogođenih hrvatskim merama, zbog čega je premijer Andrej Plenković naložio izmjenu tih propisa.

Izmena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, te iznosi 90 kuna (12,6 evra) za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija.

Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. avgusta u Narodnim novinama.

"Sa susjednim državama je dogovoreno da od petka nema trgovinskih blokada na granicama. Nadalje, u saradnji sa susjednim državama analiziraćemo cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Kako piše, očekuju da u kratkom roku bude održan sastanak o korišćenju agrohemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za upotrebu u Evropskoj uniji, kaok bi se poljoprivredni proizvođači iz susednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima.

Ističe se da će zaštita potrošača i nadalje biti prvi prioritet Ministarstva poljoprivrede.

"Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s opštim tržišnim standardima – neoštećena, zdrava, čista, neprezrela, te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez štetočina, stranog mirisa ili vlažnosti", navodi ministarstvo.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je danas da će Hrvatska iznos naknade za inspekcijski nadzor vratiti na 90 kuna, odnosno 27,70 KM.

On je naveo da je nakon jutrošnjih, završnih konsultacija sa hrvatskim ministrom Tomislavom Tolušićem to pitanje definitovno usaglašeno i da se sve "vraća na staro".

"Na stolu je bilo više opcija, ali mislim da je ovo na kraju najbolja. To je zaista dobra vijest i na neki način pobjeda ovog načina pregovaranja", ocijenio je Šarović.

Hrvatska je ranije usvojila mjere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici i 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU, što je izazvalo nezadovoljstvo susjednih zemalja.