Hoće li u Banjaluci osvanuti Stepa Stepanović na konju?

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 20:25, 17.05.2017

Banjaluka bi trebalo da dobije novi spomenik. I to velikom srpskom vojskovođi. Inicijativa za izgradnju spomenika Stepi Stepanoviću u Banjaluci stigla je do idejnog rješenja. Oličenje srpskog vojskovođe trebalo bi da iskleše vajar iz Beograda, Zoran Ivanović.

Iz Fondacije za spomenike poručuju da su zadovoljni konačnim ishodom. Ono što je ostalo problematično jeste – gdje postaviti spomenik.

“Stav je Fondacije za spomenike da je jedina lokacija koja odgovara na zemljištu parka kod Muzeja savremene umjetnosti. Sa ranijim gradonačelnikom smo pregovarali o toj lokaciji i izgubili smo skoro godinu dana, jer je obećao da će grad potražiti drugu lokaciju”, rekao je Božidar Bojanić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za spomenik Banjaluke.

Ni aktuelni gradonačelnik na to pitanje nema odgovor. Igor Radojičić kaže da je spomenik građanska incijativa i da od njih zavisi kako će se snaći. S druge strane, građani poručuju da za spomenik takve veličine i tolikog značaja u obzir dolazi samo uži centar grada.

“Udruženje građana je pokrenulo tu incijativu, oni vode cijelu proceduru i oni su birali idejna rješenja. Grad je tu samo bočno uključen. U ovom momentu grad ne vodi postupak nikakav oko izgradnje tog spomenika, niti oko finansiranja, to je isključivo u rukama udruženja građana”, kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Iz Fondacije kažu da će spomenik koštati oko 300.000 maraka, a za sada se uzdaju u donacije građana. Uvjereni su da će uspjeti.

Gradska uprava i njeni građani imaće rok od godinu i po dana da se dogovore gdje spomenik vojskovođi Stepi Stepanoviću može da se nalazi. Njegovo otkrivanje planirano je za 21. novembar sljedeće godine, jer na taj način želi da se obilježi 100 godina od ulaska srpske vojske na područje grada Banjaluke.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone