Hiljade demonstranata protiv vladavine Edija Rame

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 15:36, 27.01.2018

Hiljade demonstranata okupilo se na opozicionom skupu u centru Tirane protestujući protiv načina na koji zemlju vodi vlada Edija Rame.

Učesnici protesta nose albanske i američke zastave, a neki su odjeveni u zatvorske uniforme, javili su albanski mediji.

Kolonu demonstranata, koja se kreće ka sjedištu vlade, predvode lider demokrata LJujzim Baša i nekadašnji albanski premijer Salji Beriša.

Iako su organizatori najavili miran protest, vlada je skup obezbijedila sa oko 1.500 policajaca, a tu su i brojne vatrogasne i ekipe hitne pomoći, prenosi RTS.

Protest je direktna posljedica neodlučnosti Ramine vlade da se uhvati u koštac sa nekolicinom bivših i sadašnjih funkcionera čije su veze sa organizovanim kriminalom prilično dobro dokumentovane, ali bez adekvatne reakcije pravosudnih organa.

tirana protest

Opozicija je prvi protest organizovala u decembru, kada su poslanici demokrata bacali dimne bombe po parlamentu, dok su se njihove pristalice sukobile sa policijom.

Okidač protesta je mlaka reakcija pravosuđa na veze bivšeg ministra policije Saimira Tahirija sa mafijaškom organizacijom koja organizuje transport albanske marihuane u Italiju i dalje i zapadnu Evropu.

U prethodnih godinu dana policije Italije i Albanije zaplijenile su više od 60 tona ova droge, ali se proizvodnja u Albaniji procenjuje na nekoliko hiljada tona.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone