"Hemofarm" prelazi u ruke Amerikanaca i Britanaca

18:32, 21.04.2017.
Thumbnail

Njemačka farmaceutska grupa "Štada", u sklopu koje posluje "Hemofarm", prihvatila je ponudu investicionih fondova "Bejn kepital" i "Sinven" za preuzimanje vrijedno 5,31 milijardu evra.

U sklopu ove akvizicije novog vlasnika dobiće i banjalučka farmaceutska kompanija "Hemofarm". "Hemofarm", čije je sjedište i Vršcu, vodi poslovanje "Štada grupe" u jugoistočnoj Evropi i pokriva BiH, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Albaniju, Bugarsku, Rumuniju i Srbiju.

- Uspjeli smo da postignemo dogovor sa dva privatna investiciona fonda. Imali smo veoma naporne i teške pregovore koji su dugo trajali i nisu bila samo dva fonda, već četiri kompanije sa kojima smo pregovarali - izjavio je generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora "Štade" Matijas Videnfels na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim direktorom "Hemofarma" Ronaldom Zeligerom u sjedištu "Hemofarma" u Vršcu.

Videnfels je došao u Vršac da zaposlenima prenese tri poruke, a taj razgovor su posredstvom video-linka uživo mogli da prate i zaposleni u svim "Hemofarmovim" fabrikama i predstavništvima u jugoistočnoj Evropi. Prva poruka zaposlenima je da je poslije dugog procesa postignut dogovor sa dva fonda, druga da su se s tim saglasili Upravni i Nadzorni odbor "Štade", a treća da je ispregovaran veoma dobar posao ne samo u okvirima Njemačke, već i čitave Evrope.

- Fondovi će dobiti 100 odsto vlasništva, ali neće promijeniti strategiju kompanije - istakao je Videnfels i dodao da je ispregovaran posao koji je veoma značajan za sve lokacije "Štade", pa tako i za "Hemofarm".

Američki fond "Bejn kepital" i britanski "Sinven", kako je dodao, pokušaće da unaprijede poslovanje "Štada grupe".

- Oni su prepoznali na našim lokacijama veliku vrijednost. Stekli smo uvjerenje da njihova namjera nije da rascijepaju firmu. Ovo je samo promjena vlasništva. Daju nam novac svojih klijenata koji će pomoći razvoj naše strategije. Ovaj ugovor znači da se ništa neće promijeniti na nivou svakodnevnih aktivnosti i da neće biti otpuštanja. Pretpostavljam da će biti novih investicija ne samo u Vršcu, već i u cijelom regionu - izjavio je Videnfels.

Generalni direktor "Hemofarma" i potpredsjednik "Štada grupe" za jugoistočnu Evropu Ronald Zeliger izjavio je da su veoma srećni što najavljuju sljedeću fazu u razvoju.

- Poslije deset godina prisustva "Štada grupe", povećanja prodaje i proizvodnje, sada smo u novoj fazi kako bismo poboljšali naše poslovanje - izjavio je Zeliger.

Ponuda za preuzimanje je ojačana dodatnim ugovorom koji garantuje dalji razvoj svih ključnih poslovnih jedinica "Štade", među kojima je i "Hemofarm".

Fondovi sa ugledom

"Bejn kepital" i "Sinven" su fondovi sa višedecenijskim svjetskim ugledom, prije svega u domenu zdravstvenog sistema i farmacije.

Svojim dosadašnjim investicijama su uvijek doprinosili daljem razvoju kompanija u koje su ulagali.

(Tanjug)