Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhapšeni pušteni na slobodu

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 17:57, 12.12.2017

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužilaštva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubistva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužilaštvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako  je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužilaštva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg komandanta 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih juče su, po naredbi Tužilaštva USK, lišili slobode pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubistvo generala HVO Vlade Šantića, koje se desilo u noći 08. na 09. mart 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.

Prema ranije objavljivanim, ali nepotvrđenim podacima, Šantić je u večernjim satima 8. marta doveden u Hotel Sedra u Cazinu, gdje je prvo pretučen, a kasnije ubijen sa četiri hica u naselju Kostela u Bihaću. Šantićevo tijelo nakon toga je, navodno, bačeno u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva odnesena na deponiju na Grabežu. Prema drugoj verziji, Šantićevo tijelo je nakon ubistva bačeno u rijeku Unu.

U poslijeratnom periodu provedeno je nekoliko istraga zbog ubistva Šantića, no nijedna nije rasvijetlila slučaj do kraja.

Federalna uprava policije (FUP), početkom 2014. godine, a na osnovu izjave zaštićenog svjedoka koji je tvrdio da se posmrtni ostaci Šantića nalaze u bačvi na Grabežu, obnovila je istragu u ovom predmetu.

Ubrzo su izvršena iskopavanja, pa je na obližnjem lokalitetu pronađena bačva sa karboniziranim ostacima jedne osobe. Ipak, DNK analizom se nije moglo skoro ništa uraditi, jer su posmrtni ostaci bili previše oštećeni. Iste godine, FUP-ovi istražitelji pronašli su tragove Šantićeve krvi kod hotela Sedra, nakon čega je podnesena krivična prijava protiv Hamdije Abdića i nekoliko njegovih suboraca.

Tužilaštvo USK Abdića i druge ne tereti za krivično djelo ratni zločin, već krivično djelo ubistva generala HVO Vlade Šantića.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone