Hag odbio zahtjeve Jelisića i Lukića za prijevremeno oslobađanje

21:57, 11.08.2017.
Thumbnail

Sudija Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Teodor Meron odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Gorana Jelisića koga je Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja rata.

Meron je odluku da se ne dozvoli prijevremeno puštanje na slobodu Jelisiću objasnio težinom počinjenih zločina i činjenicom da je jedan od uslova da osuđeni odsluži dvije trećine kazne, što kod Jelisića nije slučaj.

U saopštenju MMKS navodi se da se Jelisić primjerno ponašao tokom dosadašnjeg boravka u zatvoru, ali da priroda i težina zločina koje je počinio ne dozvoljavaju da bude odobreno prijevremeno puštanje na slobodu.

Jelisić, poznat i pod nadimkom Adolf, zahtjev za prijevremeno puštanje predao je 13. januara, a odluka o odbijanju zahtjeva donesena je 22. maja.

On je osuđen zbog ubistava, okrutnog postupanja, pljačke i nehumanih djela, počinjenih u maju i junu 1992. u logoru Luka u Brčkom.

Takođe, Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu odbio je zahtjev penzionisanog generala Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Sretena Lukića da ga prijevremeno oslobodi izdržavanja kazne od 20 godina zatvora na koju je osuđen zbog zločina nad Albancima na Kosovu 1999. godine.

U odluci donesenoj u maju navodi se da će Lukić (60) izdržati dvije trećine kazne, što je uslov za prijevremeno oslobađanje, 12. maja 2019. godine, saopšteno je iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS).

General Lukić dobrovoljno se predao Haškom tribunalu 2005. godine.

Predsjednik sudskog mehanizma, pravnog nasljednika Tribunala, Tedor Meron, ocijenio je da protiv Lukićevog oslobađanja u ovom trenutku presudno utiče i težina zločina za koje ga je Haški tribunal osudio.

Zajedno sa generalom Nebojšom Pavkovićem i Nikolom Šainovićem, Lukić je presudom Haškog tribunala bio označen kao "ključni učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu" nasilnog protjerivanja "najmanje 700.000" albanskih civila sa Kosova od marta do juna 1999. godine.

(Srna)