Grip hara Banjalukom, djeca najugroženija

19:43, 19.02.2018.
Thumbnail

Prepune ambulante Doma zdravlja. Grip uzima maha, a najugroženiji su najmlađi.

Među njima je i četvorogodišnji Pavle koji se bori sa povišenom temperaturom. Njegov otac Marko nije se dvoumio. Odmah je odveo oboje djece ljekaru.
"Temperatura je nastavila da raste u toku dana poslije čega smo se obratili ljekarima za pomoć. Prvo se razboljela kćerkica Mia nakon toga i Pavle. Kod našeg ljekara uvijek dobijemo pomoć" priča Marko Zajec.

Temperatura preko 38 sa 5, kašalj, malaksalost, slab apetit, razdražljivost, groznica, svakako je alarm za roditelje. Virus ne bira, pa su na udaru čak i vrlo male bebe od svega nekoliko mjeseci, upozoravaju pedijatri. Od kako hara virus gripa dnevno pregleda čak 50 pacijenata.

"Ove temperature kad dijete odbija da jede i da pije izgleda blijedo, to je svakako razlog za posjetu pedijatru. Uvijek se može sa nekim smiptomatskim mjerama čišećenjem nosića fiziološkim rastvorom, sirupi na biljnoj bazi u antipuretik uvijek je prvi izbor paracetamol", savjetuje specijalista pedijatar Sanela Nikolić Tepić.

Preporuka je i da zaboravite neko vrijeme na kućne posjete, smanjite boravak djeteta u zatvorenim prostorijama i zaobilazite igraonice. Oni što zaposleni roditelji teško mogu zaobići su vrtići. Svaki dan neko izostane i tako je obavezno do kraja zime, pričaju vaspitači. Razloga za paniku tvrde ipak nema, jer vaspitači odmah reaguju.

"Čim primjete da dijete ima povišenu temperaturu ili kašlje ili neki osip ili češću stolicu to odmah alarmira roditelje. U ovom zimskom periodu najčešće su to ove virusne dječije bolesti, trenutno ima malo veći broj vodenih ospica, ali uglavnom ništa alarmantno", kaže stručni saradnik za preventivnu zaštitu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Matilda Momić.

Kako vjeruju da zdravlje na usta ulazi posebnu pažnju kažu obraćaju na ishranu djece pa im daju što više zdravih namirnica, svježe voće u povrća. A šta je preporuka za djecu, to je i za odrasle. Hranite se zdravije i uprkos hladnoći provodite vrijeme na svježem vazduhu, jer zima pa tako ni grip nisu rekli posljednju riječ, poručuju ljekari.