Građani Srbije jasni: Ne želimo u NATO!

14:06, 24.03.2017.
Thumbnail

Većina građana Srbije ne bi prihvatila izvinjenje NATO-a zbog bombardovanja Srbije prije 18 godina, a ogromna većina, čak 84 odsto se protivi ulasku u ovaj vojni savez, rezultati su istraživanja javnog mnjenja koje je objavio Institut za evropske poslove.

Izvinjenje NATO-a zbog bombardovanja prihvatilo bi nešto manje od trećine građana, četiri odsto je neodlučno, dok 64 odsto ne prihvata izvinjenje.

Većina građana Srbije, njih 84 odsto, protivi se ulasku u NATO, a među njima je najviše muškaraca i građana mlađih od 60 godina, dok samo 11 odsto podržava članstvo, prenijeli su beogradski mediji.

Kada je riječ o političaru koji najviše podržava bliske odnose sa NATO, 23 odsto građana navodi Čedomira Jovanovića, petina Aleksandra Vučića, 16,6 odsto Vuka Jeremića, a nešto manje od 30 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje.

Razloge bombardovanja Srbije nešto manje od 40 odsto građana vidi u politici Slobodana Miloševića, 17,6 odsto tvrdi da je razlog etničko čišćenje Srba na Kosovu, dok 11,3 navodi političke interese.

Ostali odgovori tiču se strateškog položaja Kosova, negativnog stava prema Srbiji i njenom razvoju, kao i vojnih i ekonomskih interesa SAD, demonstracije moći i "etničkog čišćenja Albanaca na Kosovu".

Prema mišljenju 40 odsto građana, ulazak Srbije u NATO predstavlja uslov za priključenje EU, dok 43 odsto misli da Srbija ne mora da postane članica NATO ako želi u Uniju.

Petina građana vidi korist od članstva u NATO, dok 70 odsto to ne vidi.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.204 ispitanika od 10. do 17. marta.

(Srna)