Globus: Islamisti su na granicama Hrvatske, u BiH ih ima oko deset hiljada

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 7:32, 06.09.2017

Hrvatske bezbjednosne službe, prema pisanju hrvatskog nedjeljnika “Globus”, raspolažu detaljnim informacijama o sve većem broju islamskih radikala u BiH, a procjenjuju se da je oko 10.000 ljudi bliskih selefijama.

List navodi da analize hrvatskih službi pokazuju da postoji i sve veći broj radikalizovanih grupa na granici sa Hrvatskom, oko Velike Kladuše i Bihaća, te da se posebna pažnja poklanja praćenju aktivnosti pojedinaca koji žive uz hrvatsku granicu.

Procjenjuje se da su najveći problem oni koji se samoradikalizuju putem interneta, kao i da su razvili sofisticiran pristup sadržaju na internetu koji vrlo teško prate i sami pripadnici bezbjednosnih službi.

Problem su, kako se navodi, i povratnici iz Iraka i Sirije, koje vlasti BiH najčešće šalju u zatvor na šest mjeseci ili godinu dana ili ih odmah puste kući, a oni koji završe u zatvoru dodatno se radikalizuju, pa nakon izlaska predstavljaju još veću opasnost.

“Globus” ističe da nervozna reakcija Bakira Izetbegovića i njegove SDA na najavu početka izgradnje Pelješkog mosta nije slučajna, da je to rezultat sve zaoštrenije političke i bezbjednosne situacije u BiH i želje bošnjačkih političara da fokus pažnje međunarodne javnosti prebace na međudržavnu polemiku s Hrvatskom.

Opasnost od islamskog radikalizma koji je u BiH, kako kažu i hrvatski i međunarodni analitičari, u porastu tako bi trebala ostati u drugom planu.

List navodi da s druge strane, hrvatski politički vrh pomno prati bezbjednosnu situaciju u BiH, da su mnogi hrvatski političari u kontaktu sa svojim kolegama u svijetu koje i sami upozoravaju na problem islamističkog ekstremizma.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone