General Vuković za ATV: Vojna čast mi ne dozvoljava da podržim vježbu na Manjači

19:49, 21.02.2018.
Thumbnail

Nisam prisustvovao nijednom sastanku na kome se dogovarala vojna vježba sa osiromašenim uranijumom, a da jesam, vojna čast mi ne bi dozvolila da dam zeleno svjetlo za njeno održavanje u BiH!

To za ATV kaže general Oružanih snaga, Dragan Vuković. Sprema i tužbe protiv medija koji su, tvrdi, iznosili neistine i zloupotrijebili njegovo ime.

"Niti bih odobrio upotrebu nedozvoljenih sredstava na vježbama, posebno tako nešto oko osiromašenog uranijuma, i isto znam da niko od mojih kolega, pripadnika OS i Ministarstva odbrane sigurno tako nešto ne bih dozvolio. Ja apsolutno vjerujem u to da se vježba sa upotrebom nedozvoljenih sredstava, posebno osiromašenog uranijuma, neće dozvoliti na prostorima BiH", kazao je Dragan Vuković, general OS BiH.

Portal Dnevnik. ba pisao je da je Vukoviću obećan nagradni premještaj što, takođe, demantuje i kaže da mu je Predsjedništvo BiH već potpisalo rješenje za penziju u koju ide za dva dana. Vježba je i danas vruća tema među parlamentarcima. U Odboru za bezbjednost Narodne skupštine Srpske pitaju ko je odredio Manjaču za vojnu vježbu, a posebno sa upotrebom osiromašenog uranijuma i NATO avijacijom. I pored demantija koji su juče redom stizali od zamjenika ministra odbrane i srpskog člana Predsjedništva BiH, strasti se ne stišavaju.

"Radi se o određenoj vježbi koja se planira, ali rekao sam i smatram da to treba da bude obaveza svih iz RS i onih koji imaju poziciju u zajedničkim institucijama,  da odbiju tu mogućnost. Bez saglasnosti RS, a takva saglasnost se ne može dobiti, takva  vojna vježba niti može, niti treba da se održi", kazao je Mihajlo Mihajlica, predsjednik Odbora za bezbjednost (SRS RS).

"Pošto je to nova priča nije bila na sjednici Odbora ali pretpostavljam da će biti. Ali bilo ne bilo na sjednici Odbora RS generalno mora dati vrlo jasan odgovor na ovo pitanje", rekao je Drago Kalabić, član Odbora za bezbjednost (SNSD).

I predsjednik Srpske, poslije jučerašnje prepiske sa srpskim članom Predsjedništva, imao je šta da doda. Kakva god vježba da se planira, u Srpskoj neće dobiti zeleno svjetlo.

"Ta vježba ne dolazi u obzir, neka probaju da je sprovedu, pa će vidjeti da neće moći", kazao je Dodik.

Ambasada SAD u BiH saopštila je da nijedna od aktivnosti u okviru vježbe ne bi uključivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili bojeve municije. Pojasnili su da je, zapravo, riječ o saradnji Amerike i BiH u oblasti odbrane, a bilateralna vježba koja bi, bila održana, planirana je za maj naredne godine. Iz komande Američke vojske u Evropi, koja je prema pisanju medija incirala sastanke u vezi vježbe, danas nisu stigli odgovori na naša pitanja.