Gej mapa Evrope: BiH na 25. mjestu FOTO

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 8:40, 19.05.2017

Evropa se generalno smatra LGBT-frendli, odnosno prijateljski nastrojenom prema LGBT populaciji, mada se ne može reći da je u svim dijelovima starog kontinenta tako. Godišnja lista jednakosti organizacije ILGA pokazuje gdje LGBT osobe uživaju najveća prava.
Internacionalna lezbejska, gej, biseksualna i transeksualna asocijacija (ILGA) objavila je godišnji “indeks duge” koji prikazuje stanje prava, politika i praksi koje utiču na život LGBT pripadnika, odnosno na njihovu jednakost u društvu u 49 države Evrope.

Malta na prvom mjestu

Na ovogodišnjoj listi na prvom mjestu je Malta sa 88 odsto jednakosti. Iz Malte nalaze se skandinavske zemlje koje tradicionalno imaju visok stepen poštovanja ljudskih prava. Norveška je na drugom mjestu sa 78 odsto, a najveći pad zabilježila je Švedska koja se na ovogodišnjoj listi nalazi na 12. mjestu.

Prije četri godine Švedska bila je na četvrtom mjestu na listi i najbolje plasirana među skandinavskim zemljama. Jedan od razloga za ovako drastičan pad je to što trans osobe prema tamošnjim zakonima i dalje moraju prvo hirurški da promijene pol da bi mogli da promijene ime u ličnim dokumentima, objasnio je portparol ILGA.

gej mapa evrope

Top deset izgleda ovako:

1. Malta (88 odsto)

2. Norveška (78 odsto)

3. Velika Britanija (76 odsto)

4. Belgija (72 odsto)

5. Francuska (71 odsto)

6. Portugal (69 odsto)

7. Finska (68 odsto)

8. Danska (68 odsto)

9. Španija (67 odsto)

10. Holandija (64 odsto).

Na samom dnu tabele nalaze se Turska (9 odsto), Jermenija (7 odsto), Rusija (6 odsto) i Azerbejdžan (5 odsto).

BiH na 25.mjestu

BiH zauzima 25. mjesto (31 odsto). Iza nje je Srbija na 28. mjestu liste od 49 zemalja sa 30 odsto jednakosti.

Ispred BiH su Hrvatska (najbolje plasirana zemlja iz regiona) koja se nalazi na 11 mjestu iza Holandije, prve zemlje na svijetu koja je priznala istopolne brakove. Ispred BiH su još i Slovenija koja sa rezultatom 44 odsto zauzima 20. mjesto, ali i Crna Gora na 21. mjestu (39 odsto), Albanija na 24. mjestu (33 odsto).

(Blic)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone