Gasprom traži vraćanje duga o Energoinvesta

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 15:23, 16.05.2017

Ruska Federacija ne traži od BiH vraćanje duga za gas, već kompanija “Gasprom” od kompanije “Energoinvest” iz Federacije BiH /FBiH/, jer je riječ o komercijalnom dugu kompanije uvoznika iz FBiH, rečeno je u kompaniji “Gas-Res”.

“Težnja da se komercijalni dug jedne kompanije predstavi kao dug BiH i da se sve to poveže sa klirinškim dugom Rusije prema BiH samo je nastavak pokušaja kompanija `Energoinvest`, `BH Gas` i Vlade FBiH da Republiku Srpsku i kompaniju `Gas-Res` uvuku u lanac dugovanja sa kojima ni Srpska, niti `Gas-Res` nemaju nikakve direktne veze”, pojašnjavaju u kompaniji “Gas-Res”.

U ovoj kompaniji kažu da tekst u današnjem broju “Dnevnog avaza” o ovoj temi ima tendenciozan i u osnovi netačan naslov.

“Dnevni avaz” objavio je danas da je “Vlada Ruske Federacije zatražila od zvaničnih institucija BiH da joj isplate ratni dug za gas koji trenutno iznosi 98 miliona dolara”.

Riječ je o dugovanjima nastalim prema ruskom “Gaspromu” za gas isporučen od 1991. do 1995. godine. Ovaj dug iznosio je ukupno 104,8 miliona dolara, a od 2009. godine, kada je počela isplata, Federacije BiH vratila je svega 5,9 miliona KM.

Kompanija “Gas-Res” iz Banjaluke nedavno je sa kompanijom “Gasprom” potpisala ugovor u kojem nema obaveze plaćanja za ratni dug, što znači da preostalih 98 miliona dolara u ovom trenutku padaju na FBiH.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone