FOTO: Kolubarska bitka, 100 godina poslije

13:15, 14.12.2014.
Thumbnail

Liturgijom i pomenom srpskim vojnicima koju je u hramu Svetog Dimitrija u Lazarevcu služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej počelo je obilježavanje sto godina od Kolubarske bitke.

kolubara 2

Državnoj ceremoniji povodom obilježavanja sto godina od Kolubarske bitke prisustvuje predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i brojni predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.

Nakon liturgije, vijence kraj spomen-kosturnice junacima Kolubarske bitke položili su Nikolić, Dodik i ostali zvaničnici.

kolubara 3

Pred hramom Svetog Dimitrija u Lazarevcu okupilo se više desetina hiljada građana koje očekuju zvanično obraćanje Nikolića, javio je izvještač Srne.

U kripti Spomen-crkve sa kosturnicom Svetog Dimitrija u Lazarevcu počiva 40.000 stradalih srpskih i austrougarskih vojnika.

Kolubarska bitka vođena je krajem 1914. godine na frontu dužem od 200 kilometara. Predstavlja najvažniju bitku između Srbije i Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu.

kolubara

Iako je cio svijet očekivao kapitulaciju Srbije, Prva armija kojom je komandovao general Živojin Mišić izvela je uspješnu protivofanzivu protiv brojnije i bolje opremljene Austrougarske vojske.

Značaj bitke ogleda se u tome što Austro-Ugarska nije uspjela da uništi Kraljevinu Srbiju, pa su zato Centralne sile morale da se bore na tri fronta.