Fordov sistem za kontrolu prekoračenja brzine

20:08, 24.03.2015.
Thumbnail

Evropsko odjeljenje kompanije Ford predstavilo je tehnologiju koja sprječava vozače da prekoračuju brzinu vozilima kojima upravljaju. Na ovaj način, korisnicima će biti olakšan život kada je izbjegavanje plaćanja kazni u pitanju, ali što je još važnije i šta u Fordu posebno naglašavaju, ovim sistemom bi trebalo da se smanji broj udesa koji su izazvani upravo prekoračenjem brzine.

Sistem se aktivira prekidačem na upravljaču i funkcioniše tako što, po postavljanju maksimalne brzine na tempomatu, kamere postavljene ispod vetrobranskog stakla prate saobraćajne znake koji označavaju maksimalnu dozvoljenu brzinu - čim je ona niža od zadate, sistem usporava vozilo. Kada ograničenje brzine prođe, sistem čita novi znak i omogućava vozaču da ponovo ubrza do zadate brzine na tempomatu…

Uparen je i sa navigacionim sistemima, kako bi se pratila ograničenja brzina na putevima gdje je velika udaljenost između saobraćajnih znakova. Sistem funkcioniše na brzinama između 35 i 190 km/h, a usporava vozilo tako što redukuje dotok goriva u motor, umjesto da koristi kočenje kočionim sistemom.

ISL (Intelligent Speed Limiter) kombinuje nekoliko bezbjednosnih sistema koji su predstavljeni na aktuelnim Fordovim modelima ("fokus", "mondeo" i "kuga"), a debitovao je na novom "S-maksu" koji je predstavljen na nedavno završenom Salonu automobila u Ženevi.