Fijat bi mogao napustiti Kragujevac

21:45, 16.07.2017.
Thumbnail

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež nije isključio mogućnost smanjenja proizvodnje u kragujevačkom Fijatu.

To se, kako je rekao, već događa, pa čak i odlazak italijanskog proizvođača iz Kragujevca, ako se u najskorije vreme ne riješi pitanje dvonedeljnog štrajka zaposlenih u toj fabrici.

Čadež je istakao da je vlada direktno uključena u rješavanje ovog problema, od premijerke Ane Brnabić, koja je, kazao je, u stalnom kontaktu sa menadžmentom Fijata, te da bukalno moli da se ova situacija riješi.

Ali, vreme curi, a matematika je surova”, naveo je Čadež za Pink tv.

Predsjednik PKS smatra da sindikatima, odnosno radnicima Fijat Srbija, nije malo pouđeno, te da bi oni to trebalo da private, jer bi sve drugo moglo da ima loše posljedice.

Pratimo tu situaciju jer to utiče na srpsku privredu I konsekvence mogu biti negativne. Vlada je proaktivno ušla u ovaj proceš imajući u vidu radnike i doprinos zaštiti njihovih prava, ali I kako bi se omogućilo da kompanija I dalje radi I da proizvodi”, rekao je Čadež.

Predsjednik PKS je rekao da ne vjeruje da sindikalci koji rukovode ovim dvonedeljnim štrajkom žele da dođe do najgoreg scenarija, pogotovo to ne žele radnici.

Zato je, kazao je, neophodan dijalog kako bi se došlo do suštine šta je racionalno, a šta su posljedice. Pritom, rekao je Čadež, potrebno je emocije staviti potpuno na stranu.

Hajde da ostavimo emocije sa strane i da vidimo šta su interesi radnika i kako možemo da dođemo do određenih rješenja”, rekao je.

Zaustavljanje proizvodnje nije pravi način, upozorio je Čadež i apelovao na sindikate i radnike da private vladin pristup, kojim se stvara okvir za dijalog, koji je predvidiv, odnosno znamo šta želimo, a znamo i gdje se slažemo i ne slažemo - ali, ističe, nastavjamo da radimo.

Upozorio je da ukoliko se ovako nastavi - primanja uopšte neće biti, jer proizvođač mora da proizvodi.

"Zaista posljedica jeste odlazak investitora”, istkao je Čadež, napomenuvši da nažalost za sada nema naznakka da su predsjednici sindikata prihvatili dijalog.

On je ponovio da zaustavljanje proizvodnje "gura" Fijat iz Srbije, te da pritom treba imati u vidu da jučerašnje informacije govore da prodaja Fijatovih automobile raste u zemljama EU.

Zato, kaže, odbijanje dijaloga, osim zahtjva da se povećaju plate, stvarno može da dovede do nepoželjnog ishoda.

Podsjetio je I da ovo traje dve sedmice, što za proizvođača znači već smanjenje proizvodnje, jer za te dve sedmice ništa nije proizvedeno.

Radnici u kragujevačkoj fabrici imaju osnovnu platu od 38.000 dinara, a pored toga dobijaju i razne bonuse, topli obrok i regres, što sve zajedno čini da njihova primanja, koja se, inače, redovno isplaćuju, iznose između 42.000 i 43.000 dinara.

Takođe, u poslednjih osam mjeseci zaposleni u Fijatu su, navedeno je, dobili dva povećanja plata, a Fijat im obezbeđuje stipendije za osnovne i master studije za njih i njihovu djecu.

Vlada Srbije je sindikatu Fijata u Kragujevcu ponudila da se uvede "bonus efikasnosti" od 2017. godine koji će se isplaćivati u februaru svake godine za prethodnu godinu i koji će ući u nove kolektivne ugovore o kojima će se odmah ući u pregovore i da se će se, i pored toga što je u poslednjih osam mjeseci Fijat obezbjedio dva povećanja plata - u novembru 2016. i martu 2017. godine, razgovarati o dodatnom povećanju plata.

Štrajkački odbor Fijata je smatrao da je to nedovoljno i insistiraju da im Vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara.

(B92)