Fejsbuk ugasio 14.000 profila

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 13:45, 25.05.2017

Društvena mreža Fejsbuk ugasila je, za manje od mjesec dana, 14.000 korisničkih profila zbog pornografije i seksualne iznude, a 33 slučaja odnosila su se na seksualno uznemiravanje djece.

Fejsbuk dozvoljava objavljivanje seksualnih sadržaja kao što su ljubljenje, fotografije na kojima su zamućene seksualne aktivnosti ili fotografije u odjeći koja asocira na seks, ali sve dok se ti sadržaji kreću među odraslim korisnicima. Društvena mreža takođe dozvoljava i objavljivanje seksualnih šala.

Korisnici kojima je Fejsbuk ugasio profil objavljivali su eksplicitne fotografije i videosnimke te rečenice kojima su direktno pozivali na seks, prenosi Guardian.

Nekoliko njih su često uznemiravali djecu tako štu su im slali gole fotografije i neprimjerene poruke.

Fejsbuk  je već duže vrijeme na udaru kritika zbog nepravovremenog uklanjanja uznemirujućih i neprimjerenih sadržaja.

BBC je nedavno pokrenuo istragu u kojoj je otkrio kako ova najpoznatija društvena mreža nije uklonila više od 80 posto fotografija koje je američka medijska kuća prijavila kao neprimjerene. Brojne organizacije i aktivisti za ljudska prava odavno već optužuju Fejsbuk  za promociju seksualnog nasilja.

Društvena mreža je prošlog mjeseca u Francuskoj ugasila više od 30 hiljada lažnih profila koji su širili lažne informacije. Inače, procjenjuje se kako Fejsbuk  ima stotine miliona lažnih profila.

(Radio Sarajevo)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone