Fejsbuk ugasio 14.000 profila

13:45, 25.05.2017.
Thumbnail

Društvena mreža Fejsbuk ugasila je, za manje od mjesec dana, 14.000 korisničkih profila zbog pornografije i seksualne iznude, a 33 slučaja odnosila su se na seksualno uznemiravanje djece.

Fejsbuk dozvoljava objavljivanje seksualnih sadržaja kao što su ljubljenje, fotografije na kojima su zamućene seksualne aktivnosti ili fotografije u odjeći koja asocira na seks, ali sve dok se ti sadržaji kreću među odraslim korisnicima. Društvena mreža takođe dozvoljava i objavljivanje seksualnih šala.

Korisnici kojima je Fejsbuk ugasio profil objavljivali su eksplicitne fotografije i videosnimke te rečenice kojima su direktno pozivali na seks, prenosi Guardian.

Nekoliko njih su često uznemiravali djecu tako štu su im slali gole fotografije i neprimjerene poruke.

Fejsbuk  je već duže vrijeme na udaru kritika zbog nepravovremenog uklanjanja uznemirujućih i neprimjerenih sadržaja.

BBC je nedavno pokrenuo istragu u kojoj je otkrio kako ova najpoznatija društvena mreža nije uklonila više od 80 posto fotografija koje je američka medijska kuća prijavila kao neprimjerene. Brojne organizacije i aktivisti za ljudska prava odavno već optužuju Fejsbuk  za promociju seksualnog nasilja.

Društvena mreža je prošlog mjeseca u Francuskoj ugasila više od 30 hiljada lažnih profila koji su širili lažne informacije. Inače, procjenjuje se kako Fejsbuk  ima stotine miliona lažnih profila.

(Radio Sarajevo)