Fejsbuk blokirao stranicu Međugorje-info

11:39, 04.03.2018.
Thumbnail

Facebook je blokirao stranicu portala Medjugorje-info.com. O svemu su se oglasili na samom portalu.

"Naši administratori na Facebook-stranici Medjugorje-info.com dobili su obavijest da je Facebook „uklonio našu stranicu“ jer „sadržaj objavljen na stranici nije u skladu s Facebookovim uslovima i standardima zajednice“.

Nismo dobili nikakvo upozorenje niti pojašnjenje; prvo je smanjen domet objavljenog sadržaja stranice, a onda je stranica ugašena uz obavijest da „sadržaj trenutno nije dostupan”.

Žalili smo se na taj postupak Facebooku, ali odgovor još nismo dobili. U međuvremenu naši članci ne dolaze do dijela čitalaca koji ih „otvaraju“ preko društvenih mreža i ne mogu se dijeliti preko Facebooka. Za sada nam nije poznato je li stranica trajno ili privremeno uklonjena, a nije nam poznato ni zašto se Facebook “odlučio” na taj korak.

Facebook uklanja postove koji se odnose na direktne prijetnje, samoozljeđivanje, terorističke poruke, verbalno zlostavljanje ili zastrašivanje, napade na javne ličnosti, kriminalne aktivnosti, seksualno iskorištavanje i slično. Svrha je ljudima pružiti mogućnost povezivanja u sigurnom okruženju i pružiti im sadržaj koji informacijom pozitivno izgrađuje određene zajednice, stoga smatramo da će Facebook revidirati odluku o uklanjanju stranice jer ni po jednoj osnovi nije prekršila pravila.

Svi se naši tekstovi objavljuju u skladu sa Standardima zajednice Facebook, tako da je moguće da se radi o cenzuri na društvenim mrežama najvjerojatnije radi lažnih prijava.

Nadamo se da će Facebook vratiti stranicu jer na ovaj način smanjuje se domet tekstova koje objavljujemo na portalu Medjugorje-info.com i sprječava da ih čitaoci dijele društvenim mrežama", napisali su.

(N1)