FBiH: Počeo generalni štrajk ljekara i stomatologa

08:08, 06.11.2017.
Thumbnail

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH danas je stupio u generalni štrajk u kojem učestvuje devet kantona, a u četiri odmah kreće obustava rada.

Sindikat zahtijeva potpisivanje Federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, a štrajk će se provoditi do ispunjenja zahtjeva.

Danas rad obustavljaju ljekari u Tuzlanskom kantonu, Zeničko-dobojskom kantonu, Bosansko-podrinjskom kantonu i Posavskom kantonu, a u Kantonu Sarajevo je zakazan sastanak s premijerom Elmedinom Konakovićem

"Imali smo manje od dvije sedmice da ispunimo sve zakonske uslove za štrajk, a s obzirom da to ide jako sporo, pojedine ustanove i kantoni nisu stigli ispuniti uslove pa štrajk počinje u devet kantona, a obustava rada će ići sukcesivno. Od sastanka s premijerom Konakovićem zavisi da li će doći do obustave rada u KS jer smo vrlo blizu konačnog dogovora i potpisivanja ugovora", kazao je za Klix.ba predsjednik Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Rifat Rijad Zaid.

(Klix)