Evro najjači u posljednjih 14 mjeseci

11:47, 29.06.2017.
Thumbnail

Evro je danas prešao vrijednost od 1,14 dolara i dostigao najviši nivo u posljednjih 14 mjeseci, pokazuju podaci sa tržišta valuta.

Jačanje evra u posljednja tri dana poslije jednogodišnje stagnacije i slabljenja dovelo je do pada vrijednosti dolara na najnižu vrijednost od oktobra.

Analitičari smatraju da je ovakav razvoj posljedica govora predsjednika Evropske centralne banke Marija Dragija u utorak, 27. juna, kada je nagovijestio da će Banka kasnije ove godine početi da povlači stimulaciona sredstva koja je ubacivala na tržište u prethodnom periodu.

Stručnjaci smatraju da će pravi test biti kurs od 1,15 dolara za jedan evro i da bi jačanje evropske valute tu moglo da se zaustavi.

Evro je danas ojačao za 0,4 odsto u odnosu na jučerašnju vrjednost i u jutarnjim časovima dostigao kurs od 1,1425 dolara. Istovremeno je ojačao prema japanskom jenu za 0,4 odsto.

Ostali dobitnici iz grupe od deset vodećih svjetskih valuta u posljednja 24 časa su kanadski dolar i britanska funta, na čije su jačanje takođe uticali komentari guvernera cenralnih banaka njihovih zemalja.

(Srna)