Evo zašto je izgladnjivanje opasno, ali i beskorisno

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 11:48, 19.08.2017

Dijete koje se temelje na uskraćivanju hrane često uspijevaju samo kratkoročno, jer se izgubljeni kilogrami ubrzo ponovo vrate.

Nutricionista Vitni Sjuart kaže da većina dijeta ima stroga pravila i bazira se na ideji manjeg unosa hrane, brojanja kalorija, konzumiranja hrane u određeno vrijeme itd, a ovakva pravila su, smatra ona, prosto neodrživa na duži period.

Ideja lišavanja hrane, koja je sastavni dio mnogih dijeta, daje osjećaj kontrole nad situacijom i osobe koje su na takvoj dijeti često razmišljaju na način: “Super, dosad nisam pojeo/la nijedan kolačić“, ali samokontrolu je vremenom sve teže održati i uskoro će početi da razmišljaju na način: “Nisam pojeo kolačić već dvije sedmice! Zaslužujem jedan!“ Poslije se osjećaju loše jer nisu uspjeli da se kontrolišu.

“Vi i vaš kvalitet niste određeni onim što jedete. Ovakvo razmišljanje je pogrešno“, navela je Stjuartova.

Postoje stvari koje treba da izbjegavamo, na primjer stalno konzumiranje nezdrave brze hrane, hrane sa visokom koncentracijom šećera kao i velike količine alkohola.

“Ipak, ne bismo smijeli da promovišemo dijete bazirane na uskraćivanju hrane kao jedini način gubitka kilograma, jer postoje i drugi“, objasnila je ona.

Ona predlaže male, ali efikasne i dugoročno održive promjene i navodi da je umjerenost u svemu najbitnija. Problem kod većine osoba jeste taj što nemaju strpljenja za promjene za koje treba više vremena, a koje, gledajući dugoročno, donose bolje rezultate.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone