ERS: Nije struja skuplja, samo su računi veći

19:06, 11.10.2017.
Thumbnail

Struja poskupljuje za 0,7 odsto – tako je odlučila Regulatorna komisija za energetiku. I to po osnovu veće Naknade za obnovljive izvore energije – a veći računi za struju građane očekuju već od nove godine.

Samo u 2018. računa se da će se po tom osnovu građani platiti  dodatnih oko 25 miliona maraka. U Komisiji kažu - nije tajna, novac ide na premije za novoizgrađene objekte. Pretpostavlja se, uglavnom privatnim vlasnicima malih i srednjih hidroelektrana. 10 odsto od naknade ide Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

"U Republici Srpskoj tokom 2017. godine izgrađeni su novi proizvodni objekti ili će biti završeni tokom 2018. godine, te je i za njih, u cilju isplate zakonom propisanog podsticaja, neophodno obezbijediti sredstva za podsticaj", ističu u Komisiji.

vlcsnap-2017-10-11-18h51m37s130

U Elektroprivredi peru ruke. Kažu da nemaju veze sa čitavom pričom. Čak tvrde da struja u Srpskoj neće poskupjeti, i pored toga što će računi evidentno biti veći. Kažu da ni jedno zavisno preduzeće neće prihodovati po tom osnovu i da niko od njih nije podnio zahtjev za promjenu cijene.

"Uvećanje cijene na računima za električnu energiju od 0,7 odsto ne odnosi se na cijenu električne energije. Radi se o posebnoj naknadi koja ne predstavlja prihode Elektroprivrede Republike Srpske i njegovih zavisnih preduzeća", rekla je Ana Bokonjić Buha, portparol Elektroprivrede RS.

0,7 odsto u prevodu znači tačno 27 feninga po prosječnom mjesečnom računu za struju. To nije puno, mahom komentarišu potrošači, ali je, kažu, ipak poskupljenje.vlcsnap-2017-10-11-18h51m31s46

-Svaka čast – punite budžet!

-Treba nam to, za penzionere svaka čast.

-Biće samo deranje po džepu narodu.

-Sve neki nameti. Niko te ne pita da li možeš?, odgovoraju anketirani građani.

Priča o poskupljenju struje bila je aktuelna i lani kada se DNS usprotivio ostatku koalicije – uz tvrdnju da je inicijativa nerealna i da će se na sve načine boriti protiv nje. U DNS-u sada su oprezniji. Kažu, da će prvo vidjeti obrazloženje za poskupljenje pa tek onda dati konačnu ocjenu.

"Jedna je činjenica, da ovaj region ima najjeftiniju, odnosno Republika Srpska ima najjeftiniju električnu energiju – ali bez obzira na tu činjenicu mi treba da sagledamo osnove za jednu takvu ocjenu", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS (DNS).

Sporna naknada najniža je bila 2013. – ali je svake godine rasla. U posljednje tri godine računi su po tom osnovu veći za više od dvije marke.