Erdogan: Evropa je umrla u Bosni, a sahranjena u Siriji

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 7:40, 24.10.2017

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovali su u Ankari obilježavanju 14. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, u okviru koje je prikazana i premijera serije o životu njegovog oca.

Obraćajući se prisutnima, u Kongresnom centru Bestepe, Erdogan je poručio da je “Evropa umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji”.

“Mrtva tijela nevine djece na morskim obalama nadgrobni su spomenici zapadne civilizacije. Nažalost, u posljednjih sedam godina evropske vrijednosti su srušili njihovi nosioci, uništavajući ih jednu po jednu”, rekao je Erdogan.

Bakir Izetbegović je zahvalio Erdoganu i njegovoj supruzi Emini što čuvaju sjećanje na njegovog oca i istakao da je priznanje Aliji i njegovoj borbi priznanje svim ljudima koji su bili uz njega.

Turska Bosnu i Hercegovinu pomaže nesebično, kao nikada ranije, pomaže na njenom evropskom putu, ka članstvu u NATO paktu, u ekonomskom oporavku, izgradnji infrastrukture i izgradnji boljih odnosa.

“Priznanje njemu i njegovoj borbi je priznanje svim ljudima koji su bili uz njega. Svim onima koji su ostavili svoje živote u kazamatima komunističkim ili u blatnjavim rovovima tokom rata i agresije na BiH”, rekao je Izetbegović mlađi.

Prema njegovim riječima, ta je borba rezultovala time da je u BiH sačuvan islam, da je sačuvan bošnjački narod, da se on vratio svom identitetu, svojoj vjeri, kulturi, da je obnovljena državnost BiH nakon 450 godina, da ponovo ima vojsku, te da rat, koji je po svemu trebalo izgubiti, nije izgubljen.

“Ako bi se danas vojni stručnjaci udubili i razmotrili taj odnos snaga onih koji su nas napali i nas koji smo se branili, mi taj rat nikako nismo mogli dobiti, mi smo morali izgubiti taj rat”, rekao je Izetbegović, prenijela je Anadolija.

Kako je kazao, Alija Izetbegović se uvijek nosio sa silama koje su izgledale daleko nadmoćnije od njega i “koje ga nikada nisu porazile”.

Govoreći o odnosima između Turske i BiH, Izetbegović je kazao da su Turci uvijek bili prijatelji BiH i pomagali su joj koliko su mogli.

“Danas hvala Bogu, Turska država, turski narod, predvođeni našim prijateljem Redžepom Tajipom Erdoganom jako su zainteresovani za BiH i veoma su snažni i mogu da nam pomognu. Pomažu nas kao nikada u našoj istoriji”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je ponovio priču o tome da je njegov otac na samrtnoj postelji Erdoganu ostavio BiH u “amanet”.

“Neki nisu srećni zbog ovako dobre saradnje Turske i BiH. Ali šta im ja mogu, dok je Alijinih sljedbenika i dok je Tajipovih sljedbenika, dok je nas dvojice i dok je onih koji će doći poslije nas, ti odnosi će biti takvi i ako Bog da jačati”, zaključio je Bakir Izetbegović.

Ankara, Turska - 23. oktobar 2017:  Povodom obilježavanja 14. godišnjice smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića u kongresnom centru Bastepe u kompleksu Predsjedničke palate u Ankari održan je prigodan skup na kojem je promovirana i igrana serija o životu Alije Izetbegovića. Na skupu se obratio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. ( Murat Kula - Anadolu Agency )
Ankara, Turska – 23. oktobar 2017: Povodom obilježavanja 14. godišnjice smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića u kongresnom centru Bastepe u kompleksu Predsjedničke palate u Ankari održan je prigodan skup na kojem je promovirana i igrana serija o životu Alije Izetbegovića. Na skupu se obratio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. ( Murat Kula – Anadolu Agency )

Amanet za izgradnju odnosa sa Srbima i Hrvatima

Bakir Izetbegović izjavio je da Turska pomaže izgradnju odnosa Bošnjaka s Hrvatima i Srbima i jačanje BiH kao države i da je to pravi smisao “amaneta”, koji je, kako je naveo, njegov otac Alija Izetbegović prije smrti zavjetovao sadašnjem turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

On je naveo da Turska, pomaže BiH u svemu onome što joj treba.

“Nesebično je pomaže na njenom evropskom putu, ka članstvu u NATO koji će nam osigurati stabilnost i bezbjednost, u ekonomskom oporavku, izgradnji infrastrukture, izgradnji boljih odnosa s onima s kojima smo ratovali prije 20 godina, jer nama na Balkanu valja da živimo sa Srbima i Hrvatima, i Turska je toga svjesna. Ona nam pomaže da izgradimo ponovo te odnose”, rekao je Izetbegović.

(Anadolija)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone