Dvoje mrtvih u "majci svih demonstracija" u Venecueli

07:40, 20.04.2017.
Thumbnail

Najmanje dvije osobe ubijene su u jučerašnjim sukobima opozicionih demonstranata sa vladinim pristalicama i policijom na masovnim protestima u Venecueli protiv predsjednika Nikolasa Madura.

Sukobi na demonstracijama u glavnom gradu Karakasu, nazvanim "majka svih demonstracija", počeli su juče ujutro, nedugo pošto je počeo protestni marš.

Mladić Karlos Romero zadobio je prostrelnu ranu glave dok se vraćao iz prodavnice. On je naletio na sukobe provladine grupe i protivnika venecuelanskog predsednika. Vjeruje se da su na njega pucali pripadnici provladine grupe. Romero je preminuo u bolnici od zadobijenih povreda.

Paola Ramirez (23) ubijena je u pucnjavi provladine grupe koja je opkolila opozicione demonstrante u gradu San Kristobalu, na zapadu zemlje, rekao je gradonačelnik tog grada.

Dva dana uoči novih demonstracija opozicije u okviru protesta započetih početkom aprila, predsjednik Maduro je u ponedjeljak objavio da će poslati vojsku na ulice.

Juče je obilježavana godišnjica revolucije iz 1810. koja je dovela do nezavisnosti Venecuele, a opozicija je tim povodom organizovala velike proteste.

Od početka aprila širom zemlje je u toku talas demonstracija protiv "čavista" - pristalica bivšeg predsjednika, komuniste Uga Čaveza, koji je vladao od 1999. do 2013, uz policijske mjere. Šest demonstranata je poginulo, a stotine su povrijeđene ili uhapšene tokom demonstracija.

(Tanjug)