Dvije ponude za spas banjalučke Toplane

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 20:15, 19.04.2017

Dvije ponude stigle su za spas banjalučke Toplane. Gradski oci polažu nade u onu koju još nisu pročitali.

Kažu, ponuđač je poslao svu dokumentaciju koju su tražili, ali će ponudu otvoriti tek sutra, i vidjeti sa čim tačno raspolažu. Druga je stigla iz Slovenije, ali se Slovenci, bar za sada, samo interesuju za projekat. Igor Radojičić ostaje optimista – nađu li uskoro partnera, temelji nove kotlovnice biće postavljeni već na ljeto.

” To znači da bismo u toku narednog mjeseca maja mogli intenzivno voditi razgovore sa partnerima oko zaključivanja ugovora sa novim partnerima, oko formiranja novog privrednog društva. Tu nam slijedi i usvajanje izmjena regulacionog plana na lokaciji gdje je predviđena nova Toplana”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Toplana na drvnu sječku biće na istom mjestu gdje je i postrojenje na mazut. Ono neće biti ugašeno, već će se koristiti kao rezerva za slučaj debelog minusa.

Nova Toplana mogla bi da pošalje u zaborav stare probleme. U Obilićevu, već tradicionalno, kvalitet grijanja varira. Ono je ili odlično, ili katastrofalno, i to bukvalno od ulice do ulice.

Tako je i u nekoliko drugih gradskih naselja, gdje  decenijama kubure sa grijanjem. Iz mjesne zajednice Obilićevo poručuju da im se građani konstantno žale na kvalitet grijanja. U nekim ulicama, kažu, i u ovim hladnim aprilskim danima, radijatori nisu mnogo topliji od vanjske temperature.

“Najčešće se građani žale, ne samo u ovih posljednjih par mjeseci, nego najčešće je to u Carice Milice, lijeva strana, neparni brojevi. Stari dio u Marka Kraljevića, to su ulice u kojima je uglavnom lošije grijanje”, rekla je Olivera Gačić iz mjesne zajednice Obilićevo.

Iz Toplane poručuju da imaju dovoljno mazuta, i da će, ako se hladni talas zadrži, grijati najkasnije do prvog maja. Samo za izgradnju nove kotlovnice potrebno je 30 miliona maraka, a grad bi u investiciji trebalo da učestvuje od 10 do 15 odsto.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone