Dva sastanka Tramp – Putin na Samitu G20

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 8:40, 19.07.2017

Američki predsjednik Donald Tramp i ruski predsjednik Vladimir Putin imali su razgovor tokom večere za lidere G20 u Hamburgu o kojem do sada nije bilo informacija, rekao je danas zvaničnik Bijele kuće.

Prethodni sastanak Trampa i Putina bio je nerazjašnjen, a ni nakon posljednjeg razgovora Bijela kuća nije otkrila detalje o čemu su razgovarali lideri. Informacije o drugom razgovoru objavio je Ian Bremer, predsjednik evroazijske konsultantske grupe za političke rizike.

Prvi bilateralni sastanak održali su 7. jula, a Trump je kasnije rekao da je Putin tokom tog razgovora odbacio navode da se Moskva miješala u predizbornu kampanju u SAD-u uoči predsjedničkih izbora prošle godine.

Američka obaveštajna služba vjeruje da je Rusija pomogla Trumpu na predsjedničkim izborima prošle godine, što je Rusija negirala. Trump je odbacio takve navode.

U večernjim satima, obojica su prisustvovala večeri za lidere G20, a Putin je sjedio pored američke prve dame Melanije Tramp. Američki predsjednik je poslije večere prišao Putinu, a informacije o tom razgovoru nisu bile objavljene.

“To nije bio ‘drugi sastanak’ Trumpa i Putina, nego kraći razgovor na kraju večere. Insinuacije da je Bijela kuća pokušala da ‘sakrije’ drugi sastanak su lažne, zlonamjerne i apsurdne”, rekao je zvaničnik.

Trump je sinoć napisao na Twitteru da su “lažne vijesti o tajnoj večeri sa Putinom bolesne” i da je njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala na večeru sve lidere G20 i njihove supruge.

“Štampa je znala!”, naglasio je predsjednik SAD-a.

Ian Bremer je rekao da je Trump tokom večere prišao Putinu i da su oni razgovarali oko sat vremena “privatno i energično”. Sa njima je bio Putinov lični prevodilac.

Bremer je rekao da je odsustvo Trampovog prevodioca privuklo pažnju ostalih lidera, jer je to bilo “kršenje nacionalnog bezbjednosnog protokola”.

Zvaničnik Bijele kuće izjavio je da su lideri i njihove supruge mogli da imaju na večeri samo po jednog prevodioca. Tramp je sjedio pored supruge japanskog premijera Šinza Abea, a prevodilac američkog lidera govorio je japanski.

“Kada je Tramp razgovarao sa Putinom, dvojica lidera su koristili ruskog prevodioca, pošto američki prevodilac nije govorio ruski”, dodao je ovaj zvaničnik.

(Klix)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone