"Dukatfest" okupio 250 učesnika iz osam zemalja

14:17, 18.06.2017.
Thumbnail

Na tvrđavi "Kastel" u Banjaluci večeras će biti održano centralno takmičarsko veče na Internacionalnom festivalu kulture "Dukatfest", koji je okupio 250 učenika iz osam zemalja svijeta.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je otvorila sinoć ovaj deseti jubilarni festival, rekla je da su Grad Banjaluka i Vlada Republike Srpske od samog početka prepoznali značaj međukulturalnog umrežavanja i iskazali spremnost da podrže kvalitetne kulturne sadržaje kakav je ovaj jedinstveni festival.

Đakovićeva je istakla da festival, koji je otvoren tradicionalnim defileom učesnika u narodnim nošnjama zemalja širom svijeta, već deceniju povezuje gradove i kulture različitih kontinenata.

Direktora festivala "Dukatfest" Nikolina Čato izrazila je zadovoljstvo pozitivnom energijom koju su donijeli ansambli iz Indije, Indonezije, Portorika, Poljske, Čilea, Indije, Rusije, Slovačke i Republike Srpske.

"Vazduh su bojili šarenilom svoje kulture i tradicije, a publika se divila ljepoti ruskih nošnji, mističnosti Indije, emociji Čilea, dok je pažnju mališana osvojio ansambl iz Portorika, te su najmlađi sa radošću plesali sa članovima ovog ansambla", rekla je Čato.

Ona je zahvalila publici na ukazanom povjerenju i podršci, ističući da je ovaj festival prepoznat u svijetu i da svake godine čini da svijet bude na jednom mjestu.

Čestitke "Dukatfestu" na deceniji postojanja uputio je i ambasador Indije u BiH Rahul Čabra, te istakao značaj povezivanja različitih kultura.

Predstavnik ansambla "Krakus" iz Poljske Šimon Tomaševski izrazio je oduševljenje Banjalukom, koju je prvi put posjetio.

"Ovo je samo početak naše velike avanture u vašem gradu i zaista uživamo. Mi ćemo predstaviti plesove i nošnju iz Krakova, a u takmičarskom dijelu predstavljamo planinske predjele Poljske i nadam se da ćete uživati u programu koji smo spremili za vas ovih dana", rekao je Tomaševski.

U okviru festivala, pojedini ansabli će pozitivnu atmosferu "Dukat" festa prenijeti i u Modriču i Trebinje, gdje će se od 19. do 21. jula predstaviti publici, a nastupe su podržali načelnik opštine Modriča Mladen Krekić i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Publici u Modriči predstaviće se ansambli Rumunije i Slovačke, a u Trebinju ansambli Indonezije, Portorika i Poljske.

(Srna)