Državni vrh Srpske i Srbije na proslavi Sretenja u Orašcu

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 8:04, 15.02.2018

U Memorijalnom kompleksu u Orašcu danas će biti održana centralna manifestacija obilježavanja Sretenja – Dana državnosti Srbije kojoj će prisustvovati predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić, te premijeri Željka Cvijanović i Ana Brnabić.

Centralnoj manifestaciji ispred spomenika voždu Karađorđu prisustvovaće i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Centralna državna ceremonija počinje u 11.00 časova, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

Obilježavanje Dana državnosti počelo je juče uručenjem odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, te egzercirom Garde Vojske Srbije na Trgu Republike u Beogradu i defileom do Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

Izvedena je i počasna artiljerijska paljba istovremeno u Beogradu na Kalemegdanu, na Niškoj tvrđavi i u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Vatrometom u Banjaluci, koji je upriličio predsjednik Republike, Srpska se sinoć pridružila proslavi Sretenja – Dana državnosti Srbije.

“Budući da je Srbija matica srpskog naroda, Dan državnosti na izvjestan način predstavlja i praznik Republike Srpske”, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću predsjednika Republike Srpske.

Dan državnosti – Sretenje, obilježava se u Srbiji na dan kada je u Kragujevcu 1835. usvojen prvi srpski Ustav – Sretenjski ustav koji je praktično označio i početak stvaranja samostalne i nezavisne države.

Dan državnosti se obilježava i kao znak sjećanja na 15. februar kada je 1804. godine Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone