Drvoprerađivači odblokirali put, dogovoren sastanak sa ministrom i direktorom

15:09, 24.04.2017.
Thumbnail

Drvoprerađivači Sarajevsko-romanijske regije deblokirali su raskrsnicu u Podromaniji nakon što su dobili obećanje da će odgovorni u resornom ministarstvu i "Šumama Srpske" naći rješenje za njihove zahtjeve u naredna tri dana.

Predsjednik Upravnog odbora drvoprerađivača Sokolac Radivoje Čajević rekao je Srni da su stupili u kontakt sa generalnim direktorom "Šuma Republike Srpske" Ristom Marićem i da je na pomolu rješenje, te da je saobraćajnica deblokirana oko 13.30 časova.

"Obećano nam je da će u srijedu, 26. aprila, u generalnoj direkciji Javnog preduzeća 'Šume Republike Srpske' biti održan sastanak i da ćemo razgovarati sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevom Mirjanićem, direktorom 'Šuma Srpske' Ristom Marićem i predstavnicima Nadzornog odbora ovog preduzeća o načinu rješavanje nagomilanih problema i ispunjavanju naših zahtjeva", rekao je Čajević.

Ukoliko ne dođe do tog sastanka i dogovora, kaže Čajević, drvoperađivači će ponovo primijeniti iste mjere.

Prema riječima drvoprerađivača, današnja blokada puta uslijedila je zato što nisu ispunjeni njihovi zahtjevi koje su iznijeli na protestu na Sokocu 18. aprila.

Drvoprerađivači Sarajevsko-romanijske regije sa tog protestnog skupa uputili su zahtjeve svim zvaničnicima Srpske, resornom ministarstvu i menadžmentu "Šuma Srpske" u kojima, između ostalog, traže da se primijeni Zakon o šumama prema kome bi pri raspodjeli šumskih drvnih sortimenata prioritet imali lokalni prerađivački kapaciteti.

Jedan od zahtjeva bio je da se prekine praksa zaključivanja pojedinačnih ugovora o prodaji oblovine.

Drvoperađivači su tražili da se stavi van snage sadašnji Pravilnik koji definiše raspodjelu sirovine jer nije u skladu sa važećim Zakonom o šumama.

Sa nedavnog protestnog skupa u Sokocu zahtijevali su da se utvrdi odgovornost menadžmenta "Šuma Srpske" koji je, kako tvrde, neodgovornim djelovanjem u kadrovskoj politici doveo do haotičnog stanja u šumarstvu i drvopreradi u Republici Srpskoj.

Zahtjev drvoperađivača da se raskinu ugovori o isporuci sa preduzećima koja se bave preprodajom i izvozom šumskih drvnih sortimenata, već je djelimično ispunjen, ali iz udruženja traže dosljedno poštivanje te odluke.

(Srna)