Drama sa Slovenijom: Plenković okuplja sve političke stranke

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 9:01, 14.09.2017

Odnosi sa Slovenijom su na niskim granama, a premijer Andrej Plenković okuplja sve političke stranke na konsultacijama u četvrtak, kako bi se zauzeo zajednički stav oko odnosa sa Slovenijom.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, u okviru priprema za nastavak političkih razgovora sa Slovenijom, pozvao je na konsultacije predsjednike parlamentarnih stranaka u vezi odnosa Hrvatske i Slovenije, u četvrtak u 13:00 sati, u Banskim dvorima.

Mišljenja opozicije u tom su premijerovom potezu podijeljena.

“Ja bih pohvalio tu činjenicu da je premijer sazvao ovaj sastanak. Ja sedmicama već, ako ne i mjesecima, pozivam premijera da sazove jedan takav sastanak jer nakon konsenzusa koji smo postigli o izlasku iz arbitraže zbog kompromitiranja arbitražnog postupka, sada treba po mom mišljenju jedan novi konsenzus oko jedne platforme za pregovore sa Slovenijom. I taj konsenzus treba postići između parlamentarnih stranaka”, kaže SDP-ov Joško Klisović.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak smatra da bi prije razgovora sa Slovenijom trebalo ukloniti žicu na hrvatsko-slovenskoj granici.

“Znam da se radi o Sloveniji, ali ne znam koji će biti njegov prijedlog. Ono što znam je da mi kao opozicijska stranka nećemo podržati prijedloge koji bi išli u smjeru nekakvog jedinstvenog stajališta hrvatske politike prema Sloveniji. Bez obzira na odluku Arbitražnog suda, bez obzira na sve ono čime je Arbitražni sud kompromitiran, mislim da bi prvi preduslov za bilo kakve razgovore sa Slovenijom trebalo biti micanje one sramotne žice uzduž hrvatsko-slovenske granice”, kaže Beljak.

“Most ovu situaciju posmatra kao novu priliku za iskreni dijalog i saradnju između Hrvatske i Slovenije koja neće biti utemeljena na neobičnim kompromisima. Zato je Most nakon objave arbitražnog pravorijeka predložio zajedničku upravu, kondominij, kao privremeno rješenje. To nije konačno rješenje, ali će omogućiti suživot i egzistenciju hrvatskim i slovenskim ribarima u Savudrijskoj vali”, stoji u reakciji iz te stranke.

(Agencije)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone