Drama na vrhuncu: Željezničari blokirali prugu, traže februarsku platu!

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 19:10, 20.03.2017

Skandiranjem je Odbor za doček od nekoliko stotina radnika Željeznica iz svih krajeva Srpske pozdravio svoje izvršne direktore na banjalučkoj željezničkoj stanici.

Uz burno skandiranje i pitanje: “Gdje ste do sada?” Boško Prelić i Bojan Ristić jedva su se probili do štrajkača. Iza zatvorenih vrata, saslušali su zahtjeve 12 radnika, koji već nekoliko dana nisu pojeli ni koricu hljeba. Tako će definitivno i ostati. Uprava nije ispunila minimum zahtjeva: isplata februarske plate još danas i toplog obroka i prevoza od početka godine. Traže i prekidanje svih disciplinskih postupaka protiv učesnika bune.

“Mi smo, samoinicijativno kao radnici Željeznica, pokušali sa ovim činom da probudimo svijest kod ostalih naših kolega da je dogorilo do zadnjeg i da moramo mi mimo sindikata i mimo bilo kakvih organizacija tražiti svoja prava. Samo svoja prava, koru hljeba, ništa drugo”, kaže Zoran Ćućić, radnik štrajkač.

Generalni direktor, Dragan Savanović pred radnicima se nije pojavio. Preko posrednika im je poručio da može da im ponudi samo isplatu prevoza toplog obroka i prevoza danas, a platu do kraja mjeseca. Kaže, nema para.

“Jutros sam ga ja zvao, s obzirom da niko od njih nije našao za shodno da se javi. Pozvao sam ga i objasnio mu kakva je situacija. Međutim, poslije toga nije zvao nikako”, pojasnio je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajne i transportne djelatnosti Banjaluka.

To je bilo dovoljno da željezničari izgube strpljenje. Masovno su izašli na prugu i blokirali saobraćaj.

Pošto je dvanaest štrajkača odlučilo da nastavi da gladuje, pala je još jedna odluka, a donijeli su je radnici koji su im se jutros pridružili da bi im dali podršku. Nijedan voz, poručuju, za sada neće poći sa ove pruge.

Drama na stanici trajala je skoro čitav dan. Direktori su, nakon sastanka sa štrajkačima glađu, pokušali da izađu iz zgrade, ali im, u početku, ostali to nisu dopustili. Kasnije su se ponovo vratili i obećali da će ići na još jedan razgovor sa Savanovićem. Ipak, radnici tvrde da im je to bio samo izgovor da se izvuku sa stanice i pobjegnu u Doboj. Na pitanje za izjave, nisu imali mnogo šta da kažu.

Kao što nije reagovao ni na apele štrajkača, Dragan Savanović nije se javljao ni na naše pozive. Ni ministar saobraćaja, Neđo Trninić, nije se oglasio.

Iz njegovog kabineta poručuju da ostaje pri svome – štrajk je, poručuje, neopravdan. A štrajkači odgovaraju da će istrajati. Jedni će noćiti na pruzi, a drugi gladovati, sve dok im plata ne legne na račune. Od štrajka je, poslije deset dana, morao da odustane njegov predvodnik, Prijedorčanin Čedomir Knežević i to zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone