Đokić: Šarović nije dogovorio licencu za "Orao"

14:02, 19.05.2017.
Thumbnail

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da nije tačna tvrdnja ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da je, boraveći u Sankt Peterburgu, dogovorio da bijeljinski "Orao" dobije licencu za remont motora helikoptera, jer su to još prije dvije godine učinili predstavnici Srpske.

"To što je Šarović izjavio da je tamo nešto u vezi s ovim pregovarao, čini mi se, pokušaj je da sebi daje značaj koji objektivno nema za ovaj posao, jer smo mi to ranije već sve završili i potvrdili dogovore i spremnost kompanije ODK-a odnosno Vazduhoplovnog zavoda `Klimov`, da `Orlu` da licencu", rekao je Đokić Srni.

Đokić je podsjetio da je taj dogovor postignut još prije dvije godine, kada je sa delegacijom "Orla" boravio u "Klimovu" u Sankt Peterburgu.

Prema njegovim riječima, dogovor je ponovo potvrđen, kada je guverner peterbuške oblasti boravio u Republici Srpskoj.

"Ostalo je da `Orao` obezbijedi nekih 10 miliona KM da bi se ova licenca ostvarila. Postoje direktni troškovi koje bi plaćali prema ODK-u odnosno `Klimovu`, a to su troškovi za obuku, opremu i još neki koji u zbiru iznose toliko", rekao je Đokić.

Đokić je napomenuo da "Orao" do sada nije bio u stanju da obezbijedi ta sredstva i da ih nema ni danas, zbog čega i dalje ostaje otvoreno pitanje kako će ih obezbijediti.

"Prema sadašnjim pravilima, `Orao` ne može koristiti sredstva IRB-a na način kako su željeli, a komercijalne banke nisu u stanju da mu daju kredit, zato što je previše finansijski izložen", pojasnio je Đokić.

Đokić je rekao da je ostala treća varijanta, da to sa Srbijom bude zajednički projekat, a koji bi realizovali "Orao" sa tamošnjom partnerskom kompanijom, dodavši da je i to otvoreno pitanje o kojem dvije vlade treba da razgovaraju.

Đokić je podsjetio da su svojevremeno iz "Klimova" dali mogućnost da se Srpskoj ustupi i tržište za remont helikopterskih motora.

"Ostalo je otvoreno pitanje eventualnog remontovanja i vojnih helikoptera koje je `Klimov` izradio i stavio na raspolaganje vojskama pojedinih država sa kojima je sarađivao", rekao je Đokić.

Đokić je naveo da "Klimov" ima izuzetno respektabilne proizvodne kapacitete i velik broj letjelica na tržištu širom svijeta, tako da bi sticanje ove licence za "Orao" bilo izuzetno veliki iskorak i trenutno najveća razvojna šansa, zbog čega u Vladi i "Orlu" treba da pronađu način kako da obezbijede nedostajućih 10 miliona KM.