Đokić: Koalicija za mene i dalje postoji, budžet bez 92 miliona KM

19:28, 17.05.2017.
Thumbnail

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je prodajom akcija Rudnika željezne rude /RŽR/ "Ljubija" Vlada Srpske željela da obezbijedi duži rad rudnika na području Prijedora.

"Vlada Srpske je jasno zauzela stav da je 2004. godine zaključen štetan ugovor po Republiku Srpsku kada je `LJubija` izbačena iz mogućnosti da se bavi rudarskom proizvodnjom. Pokušali smo prodajom akcija da stvari promijenimo, to smo činili i prethodnih godina, ali nije bilo razumijevanja `Arselor Mitala`", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je Srpska svih godina dobijala veoma malo dobiti od zajedničkog preduzeća "Ljubije" i "Mitala".

"`Mital` se izborio da sve ostane isto. To znači da Republika Srpska ostane bez velike investicije, nekoliko stotina radnih mjesta i budžet bez 92 miliona KM, što je protivno našim interesima", dodao je Đokić, npomenuvši da će Vlada i "Mital" morati da sarađuju.

On je naveo da je ponosan na sve što je Vlada uradila i da će se u budućnosti vidjeti kako dalje.

"Jedan od modela je da se ide sa prodajom akcija putem berze koju bi vodila Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, ali efekti neće biti ni približno isti kao što su mogli da budu", naveo je Đokić, koji je i predsjednik SP.

Govoreći o koaliciji SNSD-SP-DNS, Đokić je rekao da za njega ona postoji, ali da ukoliko neko želi da je napusti to može i uraditi.

Narodna skupština Republike Srpske danas nije usvojila odluku o davanju saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR "LJubija" Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.
(Srna)