Đokić: Cilj opozicije da prenese nestabilnost iz FBiH u Srpsku

21:42, 15.05.2017.
Thumbnail

Predsjednik SP-a Petar Đokić ocijenio je da opozicija koja je pokrenula inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske želi da u Srpsku prenese nestabilnost iz Federacije BiH i institucija BiH.

On je večeras novinarima u Prijedoru rekao da ne zna šta je napisano u toj inicijativi opozicije, ali da je čuo da je riječ o dokumentu od oko 200 strana.

"Oni koji su već u jednom dijelu BiH stvorili nestabilnost, žele da je prenesu i u Republiku Srpsku i ja ništa drugo ne vidim u toj inicijativi nego taj cilj", rekao je Đokić novinarima u Prijedoru.

Đokić, koji je ministar industrije, energetike i rudarstva, dodao je da nema nikakvog straha da se o tom pitanju raspravlja i u parlamentu i na sjednici Vlade, da će Vlada sigurno imati svoj stav o tome, a da ljudi iz SP-a kao članovi Vlade potpuno odgovorno i savjesno izvršavaju sve svoje dužnosti.

"I u oblastima za koje smo zaduženi, a i Vlada u cjelini, za ovih prethodnih 11, odnosno 12 godina koliko upravljamo Republikom Srpskom kao koalicija, stvarili smo izuzetno vidljive rezultate. Naravno, postoje i problemi. Mi nikada nismo gurali probleme pod tepih, bavili smo se njima i rješavali ih kao što ćemo to činiti i u budućnosti", poručio je Đokić.

On smatra da inicijativa opozicije neće biti uspješna i da opozicija na ovaj način samo pokušava da prenese nezadovoljstvo ili da stvori nekakvu kriznu situaciju i u Republici Srpskoj, a već je takva situacija stvorena u Federaciji BiH i u institucijama BiH - tamo gdje oni vrše vlast.

"Dakle, nisu znali ni taj nivo vlasti da organizuju. Sada, naprosto su ljubomorni što mi kao koalicija uspijevamo toliko godina da stabilno upravljamo svim važnim poslovima Republike Srpske", dodao je Đokić.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska predstavlja politički najstabilniji region u ovom dijelu Evrope, ako se ima u vidu da je vlast redovno funkcionisala uprkos vrlo teškim problemima usljed ekonomske i finansijske krize, a posljednjih godina i usljed velikog otpora koji dolazi iz Sarajeva i iz zvaničnih institucija BiH.

"Oni nam naprosto blokiraju brojne dobre ideje i inicijative kojima smo htjeli da poboljšamo život Republike Srpske", zaključio je Đokić.

Opozicione stranke u Republici Srpskoj - SDS, PDP i NDP - pokrenule su inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske.

(Srna)