Dogodine ćete kasnije u penziju!

20:27, 27.12.2017.
Thumbnail

Radni vijek u Srpskoj od Nove godine biće duži za četiri, odnosno osam mjeseci. To je redovna mjera primjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je zaživio 2012.godine.

Muškarci koji su osigurani minimum 15 godina, u starosnu penziju će kada napune 65, a žene 64 godine i četiri mjeseca. I uz puni radni staž, i žene i muškarci će postati penzioneri četiri mjeseca kasnije nego ove godine. Iako će se raditi duže, kažu u Fondu PIO, zakon u Srpskoj mnogo je tolerantniji od onih u zemljama Evropske unije.

"Ova dva sa 35 i 40 godina povećavaće se svake godine do 2025. godine, kada će se izjednačiti sa 65 godina, i to po sadašnjem zakonu onda više neće biti povećanja", kaže Mladen Milić, direktor Fonda PIO.

U zakonu stoji da će se starosna granica povećavati postepeno. Ministar rada ne krije da je Fond PIO prije nekoliko godina kuburio s parama i da je Vlada morala da nađe način da mu pomogne. Radnika je, iz godine u godinu sve manje, a penzionera sve više. Zato vjeruje da su našli pravo rješenje.

"Nažalost, mnogi su reagovali, ali s druge strane, kad se posmatra ta situacija, ona ima svoje mjesto u razmišljanju, naročito sa stanovišta mladih ljudi. I oni su u pravu kada kažu kada ćemo mi doći na red, ako se produžava starosna granica. Dakle to je jedno pitanje, zavisi kako se posmatra, teško, koje je teško i rješivo", izjavio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Iz Fonda PIO poručuju da je ove godine konačno zaustavljen dugogodišnji negativni trend drastično manjeg broja osiguranika od penzionera. Ipak, ne spore da će biti teško ljudima koji zaokruže radni vijek prije 65. godine, jer će na penziju morati da pričekaju. Iako kažu da će se na tih 65 zaustaviti rast starosne granice, ako se budu ugledali na Evropsku uniju, što ne isključuju kao opciju u budućnosti, prečka bi mogla da se podigne na 67 godina.