Dodik: Udar na RTRS predstavlja udar na Republiku Srpsku

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 16:51, 17.12.2016

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije bilo potrebe za negativnim komentarima predstavnika DNS-a u Narodnoj skupštini o poslovanju Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), koja je dobar javni emiter i susreće se sa problemima kao i sve druge medijske kuće.

“Mislim da nije bilo razloga za takvo reagovanje. Više se radilo o nekim ljudima koji su dobacili neke svoje stavove, a predsjednik Narodne skupštine je to neoprezno iznio u javnost”, rekao je Dodik novinarima u Gradišci.

Predsjednik Srpske kaže da je RTRS veoma važan za ukupni medijski odraz Republike Srpske, kao što su važne i druge medijske kuće, dodajući da udar na RTRS predstavlja udar na Republiku.

“I ranije je bilo sasvim normalno da RTRS prati svaku aktivnost nas koji smo u državnim organima. Kada je Dragan Čavić bio predsjednik Republike, nije se `skidao` sa televizije, ali to je bilo normalno jer je bio predsjednik”, istakao je Dodik.

On je rekao da se aktivnosti predsjednika svuda u svijetu prate, da je nemoguće da u Republici Srpskoj bude drugačije.

“Pogledajte medije u Americi ili u bilo kojoj zemlji. Prve vijesti su uvijek o tome šta rade predsjednici, šta radi Vlada. Tamo gdje se drugačije radi, tu niti ima države, niti ima vlasti, niti ima bilo čega”, naglasio je predsjednik Srpske.

On kaže da u teškim uslovima rade gotovo svi mediji, ali da to govori o tome da nije postignuta finansijska konsolidacija i da postoje problemi koje bi trebalo rješavati.

Zastoj na svim nivoima vlasti ako se ne izmjeni Zakon o Ustavnom sudu BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je uvjeren da će u BiH doći do zastoja na svim nivoima vlasti ukoliko bošnjački politički lideri ne prihvate inicijativu SNSD-a i HDZ-a BiH o izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH, koji predviđa da u toj insituciji više ne bude stranih sudija.

Dodik je rekao novinarima u Gradišci da će bošnjački lideri dobiti ovaj prijedlog zakona i da će “imati dosta problema da kažu da to ne prihvataju”.

“Mi ne smijemo dozvoliti da tri stranca i dva Bošnjaka odlučuju o političkom statusu ovog naroda. Onda je besmisleno sve što smo uradili do sada”, istakao je Dodik.

On je naveo da je juče mogao da vidi da su Bakir Izetbegović i SDA u silaznoj putanji što se tiče moći i organizacije.

“Napustili su ih i poslanici i ne mogu da računaju na svoju ljubav koja je dolazila iz Turske i na (turskog predsjednika Tajipa) Erdogana, izgubila im je Hilari Klinton na izborima… Sve se to složilo i njih samo održavaju ovi iz Saveza za promjene, a i on (Izetbegović) njih očigledno”, ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je saznao da nema ni većine u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da ona postoji od zakona do zakona.

“Ako oni ne žele dogovor i žele da očuvaju Ustavni sud koji će Srbima ukidati Dan Republike, nama taj Ustavni sud, BiH i SDA ne trebaju i mi ćemo braniti naše pozicije”, rekao je Dodik.

On je bošnjačke političare pozvao na dogovor i dodao da će sami biti krivi za neuspjeh BiH ako to odbiju.

“Ta arogancija koju pokazuju prema Srbima, Srpskoj i Hrvatima sigurno će koštati statusa BiH. Oni su pripisivali da je politika Slobodana Miloševića kriva što je neko otišao iz Jugoslavije, pa su Srbi bili krivi za sve živo. A oni sada još gore rade, ignorišu sve uz pomoć stranaca i žele da nam nametnu rješenja, koja nećemo”, poručio je Dodik.

On je naglasio da će ono što hoće SDA u budućnosti biti sve više irelevantno.

“NJihova pozicija koja se zasnivala na snazi međunarodnog faktora je izgubljena i nije ono što se moglo vidjeti prethodnih godina. Ako ne nauče tu lekciju, onda će biti potpuni luzeri, a koliko znam, njihovo zalaganje za BiH je isključivo u funkciji unitarizacije, za šta im trebaju poslušni Srbi i poltroni kao ovi iz Saveza za promjene”, objasnio je Dodik.

On je ocijenio da predstavnici Saveza za promjene “svakodnevno pokazuju poltronstvo i zahvalnost Izetbegoviću što ih je izabrao da tamo nešto rade i naivno vjeruju da narod to neće primijetiti”.

“Narod je to već vidio na lokalnim izborima i ako ne promijene politiku biće veoma kažnjeni zbog toga od samog naroda na izborima 2018. godine”, rekao je Dodik.

On je u tom smislu pozvao Savez za promjene da promijeni politiku u interesu Srpske i srpskog naroda.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone