Dodik predlaže zakon o Fondu za oboljelu djecu

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:55, 26.04.2017

U Republici Srpskoj biće formiran fond solidarnosti za liječenje djece od rijetkih oboljenja. Djelovaće u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja, a zakon o novom fondu parlamentu će iduće sedmice predložiti predsjednik Republike.

Milorad Dodik je dobio podršku za tu inicijativu od predstavnika udruženja koja rade na poboljšanju uslova za liječenje oboljele djece.

“Predviđeno je da obaveza fonda bude da svaki radnik zaposlen u RS doprinese od plate 0,25 odsto, s tim da je dovoljno da svako ko ne želi da plaća samo izjavom kaže da neće, i to neće biti obuhvat. Niko ne nameće. Iz sadašnjih stanja plata, a nadam se da će se povećavati, u fondu bi se na godišnjem nivou prikupljalo samo od plata 6.383.000 maraka”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Predstavnici humanitarnih udruženja ističu da smo već godinama svjedoci mnogih izgubljenih bitaka najmlađih stanovnika Srpske koji se bore sa bolešću. Često za liječenje nedostaje novac ili bude kasno prikupljen. Zakonom bi, vjeruju, djeca dobila veću šansu da budu izliječena.

“Ovaj prijedlog zakona i fond će riješiti probleme ili olakšati mnogim roditeljima mogućnost da omogući ozdravljenje, a na svima nama je da taj projekat iznesemo kao kvalitetan, inovativan i kao kreativan”, rekla je Olivera Ratković, predsjednik Udruženja “Tvoja riječ”.

Humanitarna udruženja i predsjednik Republike se nadaju da će zakon biti usvojen do kraja jula. Fond solidarnosti imao bi svoj Upravni odbor, stručnu komisiju koja bi radila bez naknade, a njegovo djelovanje ne bi iziskivalo bilo kakve dodatne troškove.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone