Dodik: Optužnica za referendum govori o apsurdu koji se zove BiH

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:51, 13.07.2017

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da optužnica Tužilaštva BiH protiv članova Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike samo govori o apsurdu koji se zove BiH.

Dodik je istakao da je Sud i Tužilašto izmislila međunarodna zajednica u saradnji sa Bošnjacima da bi se putem neustavnih instalacija i protivno Dejtonu vršilo pravno i političko nasilje nad Srpskom.

On je podizanje optužnice nazvao nepodnošljivim i za Republiku Srpsku neprihvatljivim, te istakao da će se u skladu sa odlukom Narodne skupštine Republike Srpske svim raspoloživim sredstvima stati u odbranu optuženih.

“Ta gradacija koju su oni učinili je nelogična. Imate mnogo ljudi koji su u tome učestvovali i daleko više nego što su optuženi, a oni su našli iz njima znanih nepravnih, vjerovatno, razloga, da optuže četiri čovjeka, a da ostale članove Komisije, navodno, zbog imuniteta oslobode. To govori da je naša greška bila što nisu svi bili članovi parlamenta i, onda, ne bismo imali problem”, rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da se u BiH dešavaju apsurdi, odnosno da neko mora biti optužen, a nije važno ko.

“Vjerovatno su računali da bi optužnica protiv mene, /premijera Republike Srpske Željke/ Cvijanovićeve ili bilo kojeg drugog visokopozicioniranog funkcionera predstavljala mnogo trvenja i da je to nemoguće završiti za godinu dana da bi modeliralo političke procese i, vjerovatno, se iz tog razloga odustalo, a ostalo je prema ova četiri čovjeka zato što nisu članovi parlamenta i nemaju tu vrstu angažmana”, rekao je Dodik.

On je naveo da su četiri člana Komisije radila po zahtjevu i u skladu sa odlukom Narodne skupštine, čije odluke imaju obavezu da poštuju.

“Narodna skupština je rekla da se ide na referendum, a ne oni”, rekao je Dodik.

On je zaključio da je očigledno riječ o montiranom političkom procesu.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa reFerendumom u Republici Srpskoj.

NJih Tužilaštvo tereti da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, kao “službena lica u institucijama entiteta, odbili da izvrše konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na sprovođenju referenduma o Danu Republike”.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone