Dodik: Ne bih otišao u Srebrenicu kao član Predsjedništva BiH

08:00, 21.02.2018.
Thumbnail

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je za Prvu TV rekao da kao član Predsjedništva BiH ne bi otišao u Srebrenicu da oda poštu žrtvama.

„Da odem u Srebrenicu, pa da prođem kao Vučić - evo već dvije godine niko neće tamo da istraži zašto su htjeli da ga ubiju. Ja veoma poštujem to što je Vučić uradio, ali mislim da ne treba nešto da se izvinjavamo njima. I nama se niko ne izvinjava“, rekao je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na saradnju sa predsjednicima Srbije.

"Imao sam dobre odnose sa (Borisom) Tadićem i (Vojislavom) Koštunicom, ali sa (Aleksandrom) Vučićem imam najbolje".

On je kazao da smatra dobrim prilike kada Vučić razgovara o regionalnim prilikama i spominje Republiku Srpsku.

"Svjedok sam kada je Vučić u Mostaru potezao pitanja koja su važna za Republiku Srpsku. Ne vidim zašto on ne bi razgovarao u ime RS. Bilo je samo bitno kada je Bakir Izetbegović išao u Istanbul da se naglasi da on predstavlja Bošnjake, a Erdoganu bih rekao da njegova podrška Bošnjacima dijeli Bosnu i Hercegovinu", naglasio je.

"Jugoslovenstvo je bilo najveća srpska nacionalna i politička zabluda, a Hrvatska je iz Jugoslavije izvukla najviše koristi. A Srbi su praktično oslobodili Hrvatsku, ali Srbi sada imaju dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku. Ideja o Deklaraciji Srbije i RS je odlična i potekla je od predsjednika Vučića", istakao je.

O razlozima zašto nije usvojena kao što je bilo najavljivano na Sretenje, Dodik kaže da je stagnacija došla zbog lokalnih izbora u Beogradu koji će se održati 4. marta.

Govoreći o Kosovu rekao je: "Prije Vučića je postojala gotovo saglasnost da je Kosovo završena priča, a sada se Kosovo vratilo kao nacionalno i državno pitanje Srbije broj 1", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je najveći uspjeh današnje politike Srbije što je zvanični stav međunarodne zajednice da se traži kompromis.

"Kompromisa nema bez Srbije. To je ozbiljan napredak u ponovnom problematizovanju Kosova i njegove jednostrane odluke o nezavisnosti", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će na izborima u oktobru biti izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH te je istakao da će u tu instituciju uvesti nove vrijednosti.

Takođe je rekao da, što se njega tiče, Hrvati mogu tražiti treći entitet, ali ga teško mogu dobiti.

"Mi želimo da stvar vratimo na nivo Ustava i to nije privilegija, to je ozbiljan i težak posao koji tamo treba da se uradi", istakao je za Prvu TV Dodik, lider SNSD-a, i dodao da nije riječ o njegovoj želji, već o odgovornosti prema ljudima i Republici Srpskoj.

On je najavio da će uvesti neke nove odnose u Predsjedništvo BiH i tražiti da se oni poštuju, kao i da se zalaže za demilitarizaciju BiH.

Navodeći da predstoji mnogo stvari koje treba riješiti na nivou BiH, Dodik je ocijenio da do toga neće doći ni za njegovog mandata. "BiH je nerješivo čvorište, neuspješna i nemoguća zemlja", ponovio je Dodik.

(Prva TV/B92)